Tatile çıkacak olanlara uyarılar

Tatile çıkacak olanlara uyarılar
Tatile çıkacak olanlara uyarılar
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salı günü başlayacak olan Kurban Bayramı tatili hafta sonuyla birleşince 9 güne çıktı. Tatil süresinin uzaması ve mevsimin yaz olması nedeniyle vatandaşlar bu süreyi şehir dışarıya ölçmek için yavaş yavaş evlerini terk etmeye başladı.

Bu cins tatillerde hırsızlık vakalarında bir çoğaltma yaşandığına uyarı çeken Emniyet Uzmanı Demir Bilgütay, bu nesil olaylara karşısında alınacak tedbirler hakkında önemli bilgiler verdi.

“YER BİLDİRİMİ YAPMAYIN”

Vatandaşların en çok dikkat etmesi gereken konunun sosyal medya paylaşımları olduğunun altını çizen Bilgütay, “Halk Müziği tatile çıkarken sosyal medyadan paylaşım yaparak nerede olduklarını bildiriyorlar. Bu yer bildirimleri kişinin evde olmadığını kanıtlayarak hırsızlık olaylarını artırıyor. Bu dönemde sosyal medyada yer bildirimi yapmaktan uzaktan durmanız gerekiyor.” uyarısında bulundu.

“KAPINIZIN ÖNÜNE AYAKKABILARINIZI BIRAKIN”

‘Hırsızlık sizin tatil yapmanızı bekliyor’ diyen  Bilgütay, evde alınacak birkaç ufak önleme dikkat çekti. Bilgütay, “Apartmanlarda asıl giriş kapısının kapalı tutulması kayda değer. Bu Vesile Ile seyyar satıcıların girmesini engelleyebilirsiniz.  İkinci manâlı husus ise kişinin kendi daire kapısı. Bu kapının da asgari iki kez kilitlemesi ve alt-üst çift kilit kullanılması gerekir. Keza kapının önüne bırakılacak bir iki çift kundura da çoğu hırsızlık olayını önleyecektir. Bu tedbir ‘evde biri var’ hissini uyandıracağından caydırıcı olacaktır. Eğer imkanınız varsa dairede gün içinde kapanıp akşam yanacak vakit ayarlı bir lambanın olması faydalı olacaktır.” diye konuştu.

Tatile çıkacak olanlara uyarılar

“DEĞERLI EŞYALARINIZI BANKAYA ITIMAT EDİN”

Hırsızların, evlerin elektrik sayaçlarını zeka denetim ettiklerinin altını çizen Bilgütay, evde alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“Hırsızlar, elektrik sayacının dönme hızına tarafından evde birinin olup olmadığına karar veriyorlar. Dıştan gözlemlendiğinde de ışık yanıp sönüyorsa bu caydırıcılık sağlıyor. O nedenle evde bir lambanın açık bırakılmasında avantaj var. Diğer önemli bir önlem ise posta kutularında herhangi bir şey bırakılmaması yönünde. Güvendiğimiz bir komşumuzdan posta kutusunu temizlemesini isteyebilirsiniz. Evimizi alarm sistemleriyle destekleyebiliyorsak kesinlikle camlarınızı kapalı tutun. Ulaşılmayacak bölgelerde olan perdelerin bir tanesinin mümkünse yarım açık veya açık olmasını sağlayın. Bu evde birilerinin yaşadığı hissini verecektir. Para mücevher ve ziynet eşyaların bayram öncesi bir bankaya yatırılması veya çelik kasada muhafaza altına alınması yardımsever olacaktır.”

Tatile çıkacak olanlara uyarılar

“HIRSIZLAR ÇATI KATLARI SEÇIM EDİYOR”

Hırsızların genelde antre katları seçim ettiği yönündeki kanının yanlış olduğunu vurgulayan Bilgütay, çatı katının tenha olması nedeniyle daha tehlikede olduğuna uyarı çekti. Üstteki katlarda da demir pencere koruması olması gerektiğini söyleyen Bilgütay, “Daha pozitif antre çıkış olduğu için daha aşağı katlar tehlikesiz üst katlar ise daha tehlikelidir. Hırsızlar, daha fazla dikkat çekmeden görünmeden bu işleri yapabilecekleri yerleri tercih ediyorlar. Tenha bölgelerde oturanların kesinlikle pencerelerine korkuluk yaptırmaları yardımcı olacaktır. En üst katta oturanlara bile korkuluk öneriyorum. En daha alçak ve en üstte oturanların muhakkak korkuluk yaptırması koşul.” ifadelerini kullandı.

Tatile çıkacak olanlara uyarılar

“VASITA RUHSATINIZI YANINIZDA TAŞIYIN”

Otomobillerin muhtemel olduğunca mahalle aralarına ve yapı önlerine bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Bilgütay, “Evler değin arabalarınız da hırsızlık olaylarına aleyhinde tehlike aşağıda. bu nedenle kendi garajınız ya da sitenizin otoparkı varsa burayı seçim edin. Büyük hatalardan biri de ruhsatı arabada ayrılmak. Bu hırsızların işini iki kat kolaylaştırıyor. Ruhsatımızı olası olduğunca yanınızda taşıyın, vasita içerisinde bırakmayın. Bir direksiyon kilidi temin edin. Kırılmaz sırça kullanmanız da hırsızlığı engellemede büyük yarar sağlayacaktır. Bu önlemlerden daha sonra rahat bir tatil geçirebilirsiniz.” diye konuştu.

Tatile çıkacak olanlara uyarılar

HIRSIZLIĞA ÖZENDİRİCİ LARI ŞİKAYET EDİN

Bazı sosyal paylaşım sitelerinde otomobil ve konut kapısı açmaya yönelik bilgilendirici videoların yer aldığını andıran Bilgütay vatandaşları, “Bu nesil videoları mümkünse şikayet edelim. Belirlenmiş bir şikayet sayısına ulaştığında bunları uyandırmak durumunda kalırlar. Devletimiz de burada takviye çıkarsa bunların kaldırılması bizim yararımıza olacaktır. Millet kapıda kaldıklarında bir çilingir çağırıp kapılarını açtırabilirler. Bu videolar hırsızlık eğiliminde olan kişileri de özendirici özellik taşımaktadır.” sözleriyle uyardı.