Tatilde başınıza gelebilecek muhtemel aksilikler

Tatilde başınıza gelebilecek muhtemel aksilikler
Tatilde başınıza gelebilecek muhtemel aksilikler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Dünyanın bir takım yerleri kesinlikle masrafa ve zamana değer. bununla beraber, dolaşmak için en kötü seçim olmalarına rağmen, popülerliğiyle sizi çeken bazı destinasyonlar da var. Gideceğin yerin namı ne kadar duyulmuş olursa olsun, yapacağınız yanlış bir yolculuk planı, tatiliniz için kriz alarmlarını çalar. Paranızın ve zamanınızın nafile gitmesini istemem; başınıza gelebilecek tüm yolculuk problemlerini bilmenizde avantaj var.  bir tatilin heba olmasının verdiği acıyı kendinize saklayın ve önleminizi alın.

EN KÖTÜ NE OLABİLİR…

Herkes yeni yerler görmeyi fazla sever ama oraya vardığınızda ve tamamen bir planınız, programınız yoksa ne olur? Hadi Türkiye sınırları içinde olsanız bir şekilde memleket avantajıyla çözersiniz ama dilinden anlamadığınız bir şehirde mağdur olmanın vereceği hüznü ne siz sorun ne biz söyleyelim. Peki en fena ne olabilir?

BU DEVİRDE FOTOĞRAFLARA GÜVENMEYECEKSİN

Herhangi bir gezinizde karşınıza çıkabilecek dünyanın en kötü otelini, en benekli kumsalını, en pis tuvaletini, en kötü gezgin gemisini,  en korkunç yiyeceklerini ve öteki nefret edilen şey verici şeyleri göze almak kimsenin işine gelmez. Siz hiç bir işletme sahibinin –ne değin dehşet olursa olsun- kendi işyerinin ne dek berbat olduğunu söylediğini gördünüz mü? Yakın arkadaşlara cebren yaptırılan övgü dolu yorumlar ve yanıltmalı olarak birkaç açıdan şekilmiş fotoğraflarla servis edilen o otele nasıl güveneceksin?

Dünyanın en iyi plajlarını, en hoş şehirlerini ve kuşkusuz partiyi nerede bulacağımızı zaten biliyoruz. Bilmediğimiz ve bilmemiz gereken şey, kaçınılması gereken aksilikler.

Tatilde başınıza gelebilecek olası aksilikler

UÇAĞI KAÇIRMAN

Kaçırılmış bir uçuşun ve bununla birlikte telef olan tatil masraflarının verdiği stresle, konaklayacağın otelde yemeğinden kıl çıkması aynı şey yok. Sen git, aylar öncesinden bulduğun indirimli uçağı kaçır. Otomatik olarak konaklamaya verdiğin paracıklar da gitsin, belki aldığın birkaç faaliyet bileti de… Bu her ne değin kulağa hoş gelmese de, uçak kaçırmak havaalanlarının vazgeçilmez modası haline geldi. Peki neden? Eğer kaçan uçak sizin kontrolünüz açık havada sebeplerden gittiyse, en azından bu bir tesellidir. Havaalanında oluşan uzun kuyruklar, trafik, bilet işlemleri de yolunuza taş koyabilir. O yüzden kuşkusuz havaalanı için detaylı bir program yapın; vaktinde gidin, önleminizi alın.

Tatilde başınıza gelebilecek olası aksilikler

BAVULUNU KAYBETMEN

Uçaktan indiniz, bagaj alım bölümünde beklemeye geçtiniz. Herkes bavulunu aldı gitti, sizin bavul uçaktan çıkmadı. Ilk başlarda böylece kondurmasanız da maalesef acı gerçeği farkettiniz; Yazık bagajım kayıp! Check-in esnasında size verilen bagaj etiketini asla kaybetmeyin. Fakat bu etiket üzerindeki kodlar ve numaralar baştan sona bavulunuzu bulabilir ya da tazminat istek edebilirsiniz. Hangi ülkede olursanız olun terminalden çıkmadan ‘kayıp ve bulunmuş eşya ’  (lost and found office) ofisine gidin. Yetkililer sistem üzerinden kayıp bavul için çalışma başlatacak; siz de bu serüveni internet üzerinden peşine düşüp takip edebiliyorsunuz. Bulunduğu takdirde 45 gün içinde bavulunuzu bulup verdiğiniz adrese bırakmak zorunlulukları var.

Tatilde başınıza gelebilecek olası aksilikler

EN KÖTÜSÜ: ÜLKEYE GİREMEMEN(DEPORT)

Yani illaki şu aksilikler arasında en zalim olan problem bu olsa gerek; geri gönderilmek… Vize talebinde bulunuyorsanız formda yazan; “vizenin verilmesi, ülkeye girişi garantilemez”. Tıpkı pek, emniyet kontrolü tüm tatil planınıza veto koyabilir. Ilk Kez, deport edilmek çağrıda bulunmak ülkeye girişinize izin verilmeden kendi ülkenize geri gönderilmeniz çağırmak. Bu kısımda yasal olarak yok lakin manevi olarak yapabileceğiniz en iyi şey, ikna edip yalvarmak. Neden alınmadığınız hususunda zorunlu kanıtları gösterin; natürel varsa.

Tatilde başınıza gelebilecek olası aksilikler

HAYAL ETTİĞİN, GERÇEKTE OLAN OTEL

Bu kısım her ne dek müdehale edilebilir aksilikler kategorisine girse de, milyonlarca insanın başına gelmekten vazgeçmiyor. Hayatımızın online mecralara dönüşmesiyle tatil rezervasyonları da haliyle yanıltıcı olabiliyor. Sitede pazarlanan otele bakmaya kıyamıyorsunuz; üstelik iadesiz ödeme yapıyorsunuz. Gittiğinizde karşılaştığın oteli tanımak bir maarifet. Şanslıysanız alıcı hakkını kullanarak paranın ‘rezervasyon’ ücreti haricen kalan kısmını kurtarabiliyorsunuz.

Tatilde başınıza gelebilecek olası aksilikler

PARANIN ÇALINMASI

Özellikle Avrupa’nın en gözde hobisi haline gelen hırsızlık dört bir yana yayılmış durumda. Çok dikkatli olsan da bu işi kendine uzmanlık edinmiş hırsızlar var. Yapmanız gerekeni biliyorsunuz: Alo polis!,

Tatilde başınıza gelebilecek olası aksilikler

YURT DIŞINDA HASTANEYE İŞİNİN DÜŞMESİ

Başınıza gelebilecek bütün sıhhat problemlerini seyahat sigortasıyla teminat altına almanız lüzumlu. Kolun, bacağın kırılır, otomobil çarpar, grip olursun, alerji kaparsın; her an her şey olabilir ve bunu karşılamaya yetecek dolarların yanında yoktur; vay haline. Seyahat sigortası teminatlarını detaylı olarak öğrenerek kararınızı vermenizde menfaat var. Teminatlar, sigorta şirketlerine tarafından değişim gösterdiği için poliçenizi oluştururken doğru bir araştırma yaparak kendinize yerinde en doğru kararı vermeye özen gösterin.

Tatilde başınıza gelebilecek olası aksilikler

KALABALIK YAZ SEZONUNA EŞIT ULAŞMAK

Bunca problemin ardındaki tatile gitmişsiniz; e kalabalığı problem etmezsiniz diye düşünüyorum… Kalabalık gerçekten bir seçim meselesi; kimileri sakin kafa dinlemelik beldelere kaçarken, kimileri de nerede cümbüş orada tatil. Bakınız gitmekten vazgeçmeyen Bodrumcular, Çeşmeciler.

Tatilde başınıza gelebilecek olası aksilikler