Taşeron işçilerin kadroya geçebilmesi için yapılacak sınavın detayları belli oldu. Buna göre 3 Mart ve 22 Mart 2018 tarihleri arasında taşeron işçiler sınava girecek. Sınav kuruluna itiraz ise 23 Mart ile 26 Mart 2018 arasında gerçekleştirilecek. Sınavdan başarılı olanlar da 2 Nisan 2018’de kadroya geçmiş olacak. Sınav hakkında tüm merak edilenler haberimizde…
TAŞERON KADRO SINAVI NE ZAMAN?
Başvuru yaptıktan sonra yayımlanan ilanlarda ismi bulunan taşeron işçileri 3 Mart ila 22 Mart tarihleri arasında sınava alınacak. Sınav yalnızca yazılı, yalnızca sözlü, yalnızca uygulamalı şekilde yapılabileceği gibi yazılı ve sözlü, sözlü ve uygulamalı şekillerde de yapılabilecek. Uygulanacak sınav yöntemi bakanlıklarda bakan, diğer idarelerde ilgili idarenin üst yöneticisi tarafından belirlenecek. Sınava katılacakların görev yaptıkları alanlar dikkate alınarak farklı işlerde çalışanlara farklı yöntemde sınav uygulanabilmesi de mümkün olacak.
SINAV SORULARI NASIL OLACAK?
Sınav soruları işçilerin iş alanlarından seçilecek. Yazılı sınav, sınav kurulu tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecek. Sınavda başarılı sayılmak için en az 50 puan almak gerekecek. 50 puanın altında kalan işçilere kadro verilmeyecek. Aynı şekilde sözlü veya uygulamalı sınavları geçemeyenler de kadroya alınmayacak. Sınavın yazılı ve sözlü şeklinde yapılması halinde, işçinin yazılı sınavdan en az 50 puan alması, sözlü sınavda da başarılı bulunması gerekecek. Sınavı geçen veya geçemeyen işçilerin isimleri yine internetten yayımlanacak, tebligat gönderilmeyecek.
BİLDİRİ YAPILMAYACAK
Sınavların yeri, günü ve saati kurumların internet sayfasında ilan edilecek. Çalışanlara ayrıca bildiri yapılmayacak. Habere göre sınav soruları, çalışanların iştigal ettiği konulardan seçilecek. Yazılı sınav, sınav kurulu tarafından 100 üzerinden değerlendirilecek. Yazılı sınavda başarılı sayılmak için en az 50 puan almak gerekecek. Sözlü ve uygulamalı sınavlarda adaylar “başarılı” ya da “başarısız” olarak belirlenecek. Aynı anda hem yazılı hem sözlü sınav yapılması durumunda, yazılıdan 50 puan alınmasının yanı sıra sözlüden de “başarılı” olunması gerekecek. Sınavda başarılı veya başarısız olanlar, kurumun internet sitesinden duyurulacak.
TAŞERONA KADRO BAŞVURUSUNDA GEREKLİ BELGELER
SGK Kaydı, adli sicil raporu, sabıka kaydı, son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf, ve diploma örneği ile başvuruları kabul edilen işçiler, daha sonra yazılı ve sözlü sınava tabii tutulacak. Sınavda başarılı olanlar ise, güvenlik soruşturmasının ardından kadrolu olarak çalışmaya devam edecek.
EMEKLİLER 1 YIL DOLUNCA ÇALIŞTIRILMAYACAKLAR
Taşeron işçiler kadroya geçtikten sonra emekliliği hak edecekleri tarihe kadar çalışabilecekler. Yaşı ve prim gün sayısı itibarıyla emekliliği hak edenler kadrodan çıkarılacak. Buna göre örneğin prim gün süresini doldurmuş ve 1 yıl sonra yaşı da tamamlayıp emekliliği hak edecek olan taşeron işçileri 1 yıl dolunca artık çalıştırılmayacak, hemen emekliye sevk edilecek.
SGK’DAN TAŞERON AÇIKLAMASI
SGK tarafından taşeron işçilere yönelik yapılan yazılı basın duyurusunda, “Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalıştırılmakta olan işçilerden, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair belge ibraz etmesi gerekenlerin bu belgeyi, sürekli işçi kadrolarına veya işçi statüsüne geçirilme başvurularının yapılacağı 10 günlük (02/01/2018 – 11/01/2018 tarihleri arasındaki) başvuru süresi içinde değil, sürekli işçi kadrosuna veya işçi statüsüne geçirilmeden önce ibraz edeceklerdir. Ayrıca, sigortalılık başlangıç tarihi; www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden alınacak SGK Tescil ve Hizmet Dökümü belgesi esas alınarak tespit edilebilecektir” denildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından taşeron işçilere yönelik yapılan yazılı basın duyurusu şu şekilde: “Bilindiği üzere, ‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ 01/01/2018 tarihli ve 30288 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Sürekli işçi kadrosu veya işçi statüsüne geçirilmede, hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalıştırılmakta olan işçilerin, ‘herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmaları’ gerektiği hükmüne yer verilmiştir. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalıştırılmakta olan işçilerden, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair belge ibraz etmesi gerekenlerin bu belgeyi, sürekli işçi kadrolarına veya işçi statüsüne geçirilme başvurularının yapılacağı 10 günlük (02/01/2018 – 11/01/2018 tarihleri arasındaki) başvuru süresi içinde değil, sürekli işçi kadrosuna veya işçi statüsüne geçirilmeden önce ibraz edeceklerdir. Ayrıca, sigortalılık başlangıç tarihi; www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden alınacak SGK Tescil ve Hizmet Dökümü belgesi esas alınarak tespit edilebilecektir.”
Sınavı geçip kadro verilen işçiler eğer KHK’da gereken şartları taşımadıkları tespit edilirse, hiçbir tazminat ödenmeden işine son verilecek. Yanıltıcı belge sunan işçiler de yine tazminatsız atılacak.
ANKARA’DA TAŞERON İŞÇİLER İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI
Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı 105 taşeron işçisi kadro başvurusunda bulundu.
Kamu ve belediyelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili başvuru süreci bugün başladı.Taşeron işçiler, istihdam edilecekleri kurumlara 11 Ocak’a kadar başvuru yapmak zorunda. Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı 105 taşeron işçisi de bugün başvurdu. Başvuruda bulunan işçilerin heyecanlı oldukları görüldü.
EGO Genel Müdürlüğü’nde 11 yıldan bu yana temizlik personeli olarak çalıştığını söyleyen Murat Kızıl, “2 Ocak taşeron kardeşlerimizin, ağabeylerimizin bayramı. Bugün bizim bayramımız. Biz bugünü çok bekliyorduk, bizim beklediğimiz kadar evde çocuklarımız, eşimizde bekliyordu. Konut kredisi çekemiyorduk. Üç gün sonra ne olacağını bilmiyorduk. En mutlu günümüz bugün. Bugün sözleşmemizi imzaladık” dedi. 15 yıldır taşeron işçisi olarak çalıştığını söyleyen Reyhan Tokat ise, “Çok mutluyuz. 15 yıldır beklediğimiz buydu. İstediğimiz oldu” diye konuştu.
Başvurunun ardından süreç, ‘tespit komisyonu incelemesi ve hak sahiplerinin ilanı’, ‘ilana itirazlar’, ‘itirazların incelenmesi ve kesin listenin ilanı’, ‘sınavın gerçekleştirilmesi’, ‘sınav kuruluna itiraz’, ‘itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanı’ ile devam edecek.
SON GÜN 11 OCAK!
Taşeron işçiler kadro başvurularını 11 Ocak tarihine kadar bağlı bulundukları idarelere yapacak. Bunun ardından 12 Ocak- 20 Şubat 2018 tarihleri arasında taşeron işçilerden alınan başvurular incelenecek. Değerlendirme bittikten sonra hak sahipleri ilan edilecek. Bunun ardından ise 21 – 23 Şubat 2018 tarihleri arasında taşeron işçilerin itirazları alınacak. Taşerona kadroda kesin listeler ise 24 Şubat-2 Mart 2018 tarihleri arasında askıya çıkacak. 3 Mart- 22 Mart arasında sınav yapılacak. 23 Mart-26 Mart arasında kurula itiraz edilebilecek, 27- 31 Mart tarihleri arasında itiraz incelenecek, kesin sonuç açıklanacak.