TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ HİBE DESTEĞİ YAYINLANDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Proje tutarı 2,5 milyon liraya kadar olan yatırımlar, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında bağışlama alabilecek. Başvurular, “tarimorman.gov.tr” adresinden yapılacaktır.

Ziraat ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesine yönelik usul ve esasları içeren tebliğle kırsal alanda ekonomik ve toplumsal gelişmeyi sağlamak, ziraat ve ziraat dışı istihdamı geliştirmek, hanım ve genç girişimciler öncelikli olmak suretiyle gerçek ve tüzel kişilerin yatırımları için yapılacak bağışlama ödemelerine ilişkin hususlar belirlendi.

Buna nazaran, tarımsal ürünlerle tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik tesis yatırımları, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılan sera yatırımları, tarımsal üretime yönelik durağan(durgun) yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının içinde bulunmuş olduğu mevzular, bağışlama desteği kapsamında değerlendirilecek.

Sert kabuklu meyveler hariç, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi meydana getirilen mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleriyle yurt haricinde üretimi meydana getirilen ürünlerin işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırımlar bağışlama desteği kapsamında bulunmayacak.

Büyükbaş ve küçükbaş mezbahası mevzusunda kapasite artırımı, teknoloji yenileme yada modernizasyon başvuruları dışındaki başvurular kabul edilmezken, kanatlı kombinası mevzusunda bir tek yeni tesis kapsamında müracaat yapılabilecek.

Çay ve fındık mevzusunda bir tek yaş çay ve fındık üretiminin yapıldığı illerden müracaat alınacak. Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında bir tek çelik silo ve soğuk hava deposu bağışlama desteği kapsamında değerlendirilecek.

Yatırımcılar bildiri kapsamında ülke genelinde bir tek bir tane proje başvurusu yapabilecek. Tarımsal amaçlı kooperatifler ve birliklerin tüzel kişilik olarak proje başvurusunda bulunmaları, üyelerinin yada ortaklarının tüzel kişilik yada bireysel olarak değişik yatırım mevzularında müracaat yapmasına engel teşkil etmeyecek.

PROJE TUTARININ YARISINA HİBE VERİLECEK

Yatırım projelerinin fiziki olarak tamamlanma süresi 15 Kasım 2020’de son bulacak. Müracaat sahibi gerçek ve tüzel kişilerin ziraatçi kayıt sistemine kayıtlı olması gerekecek.

Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler yada tüzel kişilerin ekonomik yatırım mevzularında başvuruda bulunması halinde hibeye esas proje tutarı, yatırım niteliği yeni tesis olan başvurulardan 2 milyon 500 bin lira, tamamlama olan başvurularda 1 milyon 750 bin lira ve kapasite artırımı, teknoloji yenileme yada modernizasyon olan başvurularda 1 milyon 250 bin lira üst limitini geçemeyecek.

Kırsal ekonomik altyapı yatırım mevzularında da hibeye esas proje tutarı 500 bin liraya kadar olabilecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti 50 bin lira olacak.

Proje tutarının yüzde 50’sine bağışlama kanalıyla destek verilecek. öteki yüzde 50’si oranındaki tutarı müracaat sahipleri temin edecek.

ELEKTRONİK ORTAMDA BAŞVURU YAPILACAK

Başvurular 60 gün içinde gerçekleştirilecek. Başvuruda bulunacaklar, program mevzusunda il proje yürütme birimlerinden gereksinim duydukları bilgiyi alabilecek. Başvurular, “www.tarimorman.gov.tr” adresinden yapılacak.

Programa ilişkin uygulama rehberi, müracaat formları ve bilgilendirici dokümanlarla satın alma kitabı da aynı adresten temin edilebilecek.

Başvurusu alınan projeler, il proje değerlendirme komisyonunca incelemeye alınacak. Değerlendirmede, projenin uygunluğu, teklif çağrısında belirtilen amaçlarla tutarlı olması, kalitesi, katma kıymeti, sürdürülebilirliği ve maliyet etkinliği benzer biçimde unsurlar da gözetilecek.

Değerlendirme sonucunda desteklenmeye hak kazanan projeler, Bakanlığın web sitesinden duyuru edilecek.

Program kapsamında meydana getirilen tüm işlemler Bakanlıkça denetlenecek. Haksız yere meydana getirilen destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren kanuni faizi ile beraber geri alınacak.

Başvuruya esas proje için bu bildiri kapsamında verilecek destek ve faiz niteliğindeki destek sunar hariç hiçbir kamu kurum ve kuruluşunun desteklerinden yararlanılamayacak.