Tarihin Subay Muharebesi: Sakarya Meydan Savaşı

Tarihin Subay Muharebesi: Sakarya Meydan Savaşı
Tarihin Subay Muharebesi: Sakarya Meydan Savaşı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Sakarya Meydan Muharebesi Türk milleti için ölüm kalım demekti; Kurtuluş Savaşı ’nın dönüm noktası, zor günler geçiren bitap halkın zaferiydi. Sakarya, 23 Ağustos ’ta dünya tarihine Türk ’ün zaferini altın harflerle kazıyan o savaşa tanık oluyordu.

TARİHİN DÖNÜM NOKTASI: SAKARYA MUHAREBESİ

Yunan kuvvetleri çabucak Ankara ’ya dürüst ilerliyordu. Sakarya önlerinde, 21 gün 21 gece amansız süren savaş için Türk ordusuyla karşılaştılar. Mehmetçik, vatanın canını topuyla, tüfeğiyle, kılıcıyla, süngüsüyle canı pahasına savunuyordu. Türk ordusunun geri çekilme taktiğiyle Yunan’ı avuç içine bölge Mehmetçik, Yunan ordusunu topuklarına vurarak kaçırdı. Galibiyet Türk milletinindi. Anadolu’daki bu galibiyet başta İslâm dünyası almak üzere bütün halk için büyük bir moral oldu.

TSK’DAN SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ KLİBİ –

YUNAN’IN ANKARA’YI ALMA VE BİZANS HAYALLERİ YIKILDI

Muharebe sonunda Yunan ordusu stratejik hamle yapma gücünü yitirdi. Türk ordusunun Sakarya Meydan Muharebesi`ni kazanması, Yunan dış politikalarında da köklü değişikliklere niçin oldu. Yunanistan’ın Ankara ’yı alma ve “Büyük Bizans” hayalleri, Türk ordusunun savunması karşı yerle bir oldu.

Tarihin Subay Muharebesi: Sakarya Meydan Savaşı

ATATÜRK BU SAVAŞ İÇİN ”KAN DERYASI” DEMİŞTİ

Sakarya Meydan Muharebesinde çok pozitif subay kaybı olduğu için bu Muharebeye “Subay Muharebesi” adı da verilmiştir. ATATÜRK ’de bu muharebe için “Sakarya Melhame-i Kübrası” yani kan gölü, kan deryası demişti.

Tarihin Subay Muharebesi: Sakarya Meydan Savaşı

”HEPSİNİ TUTSAK EDECEKTİM”

“Ben Yunanlıları Sakarya’da yenecek ve hepsini esir edecektim. Ne çare ancak, kumandanlardan biri vazifesini saatinde yapamadı. Düşmanı ağır ağır sol cenahından çekmiştim. Kumandan kendisine düşen ödevi vaktinde yapsaydı sert bir itme ile onu tuzlu çöle sokacaktık. Orada ya tutsaklığı yahut ölümü benimseyecekti. Bu takdirde, Yunan ordusundan milleti de hükümeti de habersiz kalacaktı. Herkes birbirine ordumuz nerede diye soracaklardı. Dünya şaşıp kalacak Yunan ordusunu aramaya çıkacaktı. En daha sonra Tuzlu Çöl’de onun salamurasını bulacaklardı.” (Mahmut Esat Bozkurt, Atatürk İhtilali, C.I-II, 3. Basım, Kaynak Yayınları, İstanbul, 2003, s.379.)

Tarihin Subay Muharebesi: Sakarya Meydan Savaşı