Tarihin kalbinde Türk dansları ve sema ayini

Tarihin kalbinde Türk dansları ve sema ayini
Tarihin kalbinde Türk dansları ve sema ayini
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sirkeci’de 548 takvim Hocapaşa Hamamı’nın içinde yer alan Hocapaşa Ziyafet ve Etkinlik Merkezi’nin tarihi atmosferinde Mevlevi kültürünü yansıtan sergiyle bir arada sunulan sema gösterisi ve Türkiye’nin çeşitli yörelerinden dansları modern koreografiyle yansıtan Türk dansları gösterisi, dünyanın her yerinden İstanbul’a gelen turistlerin yanı sıra, modern dans sevenlere görsel bir şölen sunuyor.

RESTORE EDİLDİ

Fatih Sultan Mehmed’in hocası ve veziri Hoca Sinan Paşa tarafından 1470’te yaptırılan Hocapaşa Hamamı, tuğla hatıllı olarak kesme taştan inşa edilmiş. Camekanı büyük bir kubbe ile örtülen hamamın köşe trompları ise tavus kuşu kuyruğu biçiminde. 1988’e kadar fonksiyonunu devam ettiren çifte hamam, sonradan restore edildi.

SEMA AYİNİ

Hocapaşa Hamamı’nın, yenilenen en üst kubbe altı bölümleri 2008’den bu yanlamasına Hocapaşa Ziyafet ve Etkinlik Merkezi Kültür Merkezi olarak kalıcı sergi ve dans gösterileriyle kültür ve turizme hizmet veriyor.

Mevleviliğin dünya çapında tanınmasının en önemli unsurlarından biri olan sema ayini, merkezde 10 yıldır bir sergiyle beraber sunuluyor. Sergide, semazen kültürü, semazenler, Mevlana’nın felsefesi, semazenlerin kullandığı aksesuarlar, Mevlevi müzik aletleri, semazen çeyizini taşıyan ürünler yer alıyor.

Tarihin kalbinde Türk dansları ve sema ayini

11 DİLDE MEVLEVİ KÜLTÜRÜ

Serginin yanı sıra ayin öncesi semayla ilgili belgeselden 5 dakikalık bir birim gösteriliyor ve izleyicilere 11 dilde Mevlevi kültürününü tanıtan broşür veriliyor.

Böylece, sema ayini öncesi sergiyi gezenler ve kitapçığı inceleyenler, ayini fazla daha iyi anlıyor.

Dansın Ritmi adı verilen Türk dansları gösterisinde ise Osmanlı saray dansları ve Anadolu’nun farklı bölgelerinin danslarıyla oryantal danslar, ritm gösteri ile harmanlanarak çağdaş bir koreografiyle sunuluyor.

Tarihin kalbinde Türk dansları ve sema ayini

YENLERİ BÜYÜLEDİ

Geçtiğimiz haftalarda bininci gösterisi yapılan program, 360 derece video projeksiyon görseller ile tamamı merkezin koreografları, müzisyenleri göre hazırlanan müzikler, koreografi ve renkli kostümlerle tarihi atmosferde izleyenlere hoş dakikalar yaşatıyor.

Tarihin kalbinde Türk dansları ve sema ayini