Aybüke SENGİR / email protected
Galapagos, Büyük Okyanus ’ta yer alan; 13 başlıca ada, 6 ufak ada ve 107 kadar adacıktan oluşan bir takımada. Latin Amerika ülkelerinden Ekvador ’un başkenti Quito ’dan gemi ya da uçak yolculuğuyla ulaşabiliyorsunuz. Bölgenin koruma altındaki doğal alanları, binlerce ayrı bitki ve hayvan türüne konut sahipliği yapıyor, adını hiç duymadığımız şeklini daha önce hiç görmediğimiz hayvanlar türleri bunlar. Kim istemez oysa böyle bir adaya gitmek.
DARWİN’in EVRİM TEORİSİ BU ADADA
İngiliz biyolog ve doğa tarihçisi Charles Darwin, 1835 yılında keşif için Galapagos Adaları ’nı ziyaret etmişti. Bölgede beş hafta geçiren Darwin, “evrim teorisi” hakkındaki fikirlerini, bu adalar topluluğunun doğal ortamında gözlemlediği garip canlı türleri sayesinde edindi. Charles Darwin, gözlemlerinin sonuçlarını sonra “Türlerin Kökeni” adlı çalışmasında topladı.
BİNLERCE FARKLI NESIL
Galapagos, volkanik yapısı tamamen varlıklı bir coğrafyaya sahip, bu yüzden farklı ekosistemler biyoçeşitliliği de artırmış. Adalarda 180 ’i endemik elde etmek üzere 560 ayrı bitki türü bulunuyor. Mesela, Darwiniothamnus ve lecocarpus gibi papatya ailelerinin yanı sıra lav kaktüsü ve jasminocereus gibi kaktüs aileleri, bu bölgenin endemik bitkileri olarak sınıflandırılıyor.
YABAN HAYAT DA BİR O KADAR VARLIKLI
Adalardaki yaban hayatı da zengin bir çeşitlilik gösteriyor. Nemli ekosistem Darwin ispinozlarının, geçişken ekosistem dev kaplumbağaların, kuru ekosistem Galapagos kara iguanalarının, dip sularının yüzeye çıktığı ekosistem ise Galapagos denizaslanlarının yaşam alanları. Bu dek çeşitli ve kendine özgü türün benzer ortamda yer alabilmesinin kaynağı da öbür sıcaklıklara sahip dört öbür esas okyanus akıntısının adaları çevrelemesinden. Ada, bununla beraber en zengin tropikal deniz sistemlerinden birine sahip.
MAVİ AYAKLI SÜMSÜK
Bu adalarda dünyanın diğer hiçbir uygun karşılaşamayacağınız, acayip görünümlere sahip canlılarla karşılaşabilirsiniz. Manzara alanınıza giren ilk canlı türü mavi ayaklı sümsük olacak olasılıkla. Bu kuşun ayakları gerçekten de masmavi! 90 cm ’ye erişen kanat açıklığıyla büyük bir deniz kuşu olan mavi ayaklı sümsüğün kanatlarını açarak dans ettiğini de görebilirsiniz. Bunu kendine benzeyen çekmek için yapıyor. bu kuş okyanusların 100 metre derinlerine kadar dalabilir.
GALAPAGOS DEV KARA KAPLUMBAĞASI
Sırada yeniden adaya has bir dev var: Galapagos dev kara kaplumbağası. Takriben iki metrelik bir badana erişebilen, yemeksiz ve susamış 18 ay yaşayabilen bu kaplumbağanın sıradan yaşam süresi 100 yılı geçiyor. Hatta 155 yıl yaşamış, kayıtlara geçmiş bir kaplumbağa bile var. Ancak, sayıları 18. yüzyıl öncesinde 300 bin kadarken bugün yaklaşık 20 bine düşmüş olan bu hayvanların geleceği risk aşağı.
DENİZ İGUANASI
Gözünüzü okyanusa diktiğinizde, denizden karaya ağır adımlarla çıkan iguanayı ayrım edeceksiniz. Nefesini 45 dakika kadar tutabilen deniz iguanası, yalnızca Galapagos Adaları ’nda yaşamış bir canlı türü. Algler ve deniz yosunlarıyla beslenen bu hayvan 30 metre derine dalabilir ve okyanusta yuttuğu tuzlu suyu atmak için hapşırıyor.
GALAPAGOS PENGUENİ
Dürbününüzle etrafı taramaya başladığınızda, karşınıza paytak paytak yürüyen siyah-beyaz bir kuş çıkabilir! Işlenmiş Antarktika ’da değilsiniz lakin şaşırmanıza da lüzum değil! O bir Galapagos pengueni.
Bu penguen Ekvator çizgisine bu dek yakın yaşamış tek penguen türü ve bu bölgede yaşamını sürdürebilmesini soğuk su akıntılarına borçlu. Galápagos pengueni, 35 cm ’lik boyuyla dünyanın en minik penguenleri aralarında yer alıyor.