Tabakhane nedir

Tabakhane nedir
Tabakhane nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cilt, ilkel yaşamdan bu zamana değin insanların en gözde kullanım malzemelerinden biri olmuştur. İlkel zamanlarda soğuklardan korunma, zırh malzemesi olarak kullanılan deriler, günümüzde çantadan eldivene, ayakkabıdan cekete her şey için kullanılmaktadır.

Hayvansal bir mahsul olan cilt, işlem görmeden kullanılması zordur. Bu noktada derilerin işlenmesi ve mamül haline getirilmesi gerekmektedir. Burada tabakhaneler devreye girer.

TABAKHANE NEDİR

Tabakhane deri tabaklanan fabrikaya verilen addır. Her türlü hayvanın postu buraya yaş veya tuzlanmış deri olarak kazanç ve değişik aşamalardan geçtikten sonradan tabaklanmış deri olarak fabrikadan çıkar.

Deri işlemesi oldukça baskı, emek isteyen ve meşakkatli bir iştir. Deri dağıtılmış kimyasal ve maddesel işlemlerden geçerek bir mamül olur ve çeşitli ürünlerde kullanılmak üzere imal fabrikalarına satılır.

Tabakhane nedir

DERİLERİN TABAKLANMA SÜRECİ

Epeyce zorlu bir operasyon süreci olan deriler, günümüzde çeşitli kimyasallar ile tabaklanırken, geçmişte hayvan dışkıları ile derinin tepkimeye girmesi sağlanır, dışkının içeriğindeki enzimler ve asidik maddeler ile organik maddeden inorganik maddeye geçiş sağlanırdı. İşlenen deriler günümüzde hayatımızın esas noktalarında en fazla kullanılan mamül olarak bulunmaktadır.

Geçmişten bu yana çalışma şartları epeyce engebeli olarak bilinen tabakhane işçiliği, halen günümüzün en zorlu mesleklerinden biridir.