Suni Zeka, Parmak İzini Taklit Edebiliyor

Suni Zeka, Parmak İzini Taklit Edebiliyor
Suni Zeka, Parmak İzini Taklit Edebiliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzdecep telefonlarının, tabletlerin ekran kilidini açmak için de kullanılan parmak izi, kişiye özgü biyometrik özellikler aralarında yer alıyor. Her insanda farklı olduğu tanıdık parmak iziyle ilgili New York Üniversitesi kadar yapılan bir araştırma ise yapay akıl ile parmak izinin taklit edilme ihtimalini ortaya çıkardı. İhtimali değerlendiren siber emniyet uzmanı Ahmet Naci Ünal, “Kuvvetli bir bilgisayarla yapılacak kaslı bir suni zeka yazılımı ile parmak izi taklit edilebilir” dedi.

SUNI ZEKA PARMAK İZİNİ TAKLİT EDEBİLİR

New York Üniversitesi geçtiğimiz günlerde yapay zeka ile ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmada, üniversite tarafından geliştirilen bir programla reel bir insanın parmak izinin taklit edilebileceği ortaya kondu. Bu ihtimali değerlendiren Bahçeşehir Üniversitesi Siber Emniyet Tatbik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ahmet Naci Ünal, “Biyometrik özellikler her insanda bulunan emin noktalardaki karakteristik özelliklerdir. Parmak izi, göz retinası, göze rengini veren iris tabakası veya ses her insanda farklılık gösterir ve biyometrik sistem olarak adlandırılır. Parmak izi her şahsa münhasır olan özellikler aralarında yer alır. Fakat zinde bir bilgisayar yardımıyla yapılacak adaleli bir suni akıl yazılımı ile bir insanın parmak izi taklit edilebilir. Ancak bu herkesin yapabileceği kolay bir iş değildir” diye konuştu.

“UYGULAMALARI İNDİRİRKEN UYARILARI DETAYLI OKUYUN”

Cep telefonlarının kilidini açtırmak için kullanılan parmak izi okutma, yüz tarama gibi yöntemlerin güvenilirliğine de değinen Ünal, “Bu programları güvenliğimiz için yapan halk olduğu gibi fena niyetli insanların var olduğunu biliyoruz.Eğer siz kesin bir bilgi sistemi kullanarak bunları kaydediyorsanız fena niyetli halk da bu bilgilere ulaşıp sizin adınıza bu bilgileri diğer yerlerde kullanabilirler. Örneğin cep telefonunuz bu şahısların eline geçtiğinde telefonunuzu rahatça açabilirler. şu anda gidip birine abes kağıt versek ve ‘İmza atar mısınız?’ diye sorsak yaklaşık olarak cümbür cemaat ‘Atmam’ diyecektir. Lakin herhangi bir data sistemine biyometrik özelliklerimizi kendi isteğimizle giriyoruz ve o sistemler bunu tehlikesiz bir şekilde kodlayıp, saklıyor.”dedi.

“ASIL RISK O ZAMAN BAŞLAR”

Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi sosyal ağ ile etkileşimde olan teknolojileriyle ilgili uyarılarını sürdüren Ünal, “Sadece bu güvenlik sistemleri değil indirdiğimiz uygulamaları da düşünmemiz gerekiyor. Çünkü bu uygulamaları indirirken de kesin yerlere erişim konusunda izin veriyoruz ve bu izni verirken çoğu süre uyarıları ayrıntılı bir şekilde okumuyoruz. Dolayısıyla bu durumda güvenlik anlamında kullanılan verilere erişilmesine de haberdar olmadan müsade vermiş olabiliriz. veya fena niyetli şahısların bizim izin verdiğimiz erişim noktalarından başka kanallar aracılığıyla bu bilgilere erişmesine ihtimal sağlamış olabiliriz. Ana risk de o süre başlar.” diyerek sözlerini sürdürdü.

“PARMAK İZİ YERİNE ŞİFRELEME YOLUNU KULLANIN”

Kişinin bilgilerine ulaşılması, şifresinin kırılması gibi siber uzayda yaşanabilecek sıkıntıları çözmek için profesyonel bir yardımın zorunlu olduğunu dile getiren Ünal, “Güvenlik noktasında tavsiyem parmak izi gibi parola açma yöntemlerini kullanmasınlar. Alfanümerik kodlar dediğimiz yani rakamlar, büyük-ufak harfler, ünlem-soru işareti gibi değişik ascii kodları içeren işaretleri kullanarak ve bunları büyüklü küçüklü dizilimlerle yaparak olabildiğince uzun ve her başvuru için bambaşka bir şifre kullanmamız daha tehlikesiz olacaktır. Bu işlemlerden daha sonra da şifreleri bir kağıda yazmak ya da fotoğraflarını çekip telefonda saklamak da yapılacak bir öteki uyarı olabilir” ifadelerinde bulundu.