Stevia Şekeri Yok, Tadı Var

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şeker otu olarak da adlandırılan ‘Stevia’ bitkisinden elde edilen tatlandırıcı ile diyabet hastalarının bile rahatlıkla yiyebileceği fındık ezmesi üretilmeye başlandı.

Trabzon’da kurulu bulunan ve fındıklı mamulleri üreten ‘Fındık Ocağı’ firmasının ortaklarından ve aynı zamanda genel müdürü olan Seyyare Sungur, ailesinde yaygın olan şeker hastalığının da etkisiyle genelde yüzde 30-40 oranında şeker kullanılarak imal edilen fındık ezmesinin diyabete uygun şekli için yaklaşık bir yıldır deneme çalışma yaptıklarını söyledi. Üretimine Rize’de ÇAYKUR tarafından başlanılan ve olumlu sonuçlar alınan ‘şeker otu’ olarak bilinen ve bilimsel adı ‘Stevia’ olan bitkinin iyi bir tatlandırıcı olduğunu belirten Seyyare Sungur, çok tüketilen fındıklı mamullerden olan ezmeyi diyabet hastalarının bile rahatlıkla kullanabilecekleri şekilde imal etmek için bir süre önce hareket geçtiklerini hatırlattı. Ailesinde şeker hastalığı ve buna bağlı komplikasyonlardan hayatını kaybedenler olduğunu, bunun da kendisini bu konuda teşvik ettiğini ifade eden Seyyare Sungur “Yurt dışında ve özellikle de Japonya’da bir çok gıda da tatlandırıcı olarak kullanılan ‘Stevia’ bitkisinden elde ettiğimiz maddeden yüzde 1 oranında bile kullansak, yüzde 40 oranındaki şekerle sağlanan tadı veriyor. Tamamen doğal ve insan sağlığına zerre kadar olumsuz etkisi olmayan bir tatlandırıcı bu. Yaklaşık 1 yıl, özellikle de son 4 aydır Steviayı fındık ezmesinde kullanarak yenilebilir üretim için yaptığımız çalışmalar olumlu sonuç verdi. Artık şekersiz fındık ezmesi tüketmek, şeker hastaları için bile mümkün hale geldi. Sağlıklı ve doğal tüketimin artık çok yaygınlaştığı bir dönemde aranan ürünler arasında olacağı belli” dedi.

Seyyare Sungur, şekersiz fındık ezmesinin büyük şehirlerde özellikle diyabetik ürün satış reyonlarında yerini almaya başladığına da dikkat çekerek “Fındık ezmesini şeker endişesi taşımadan yemek isteyenler için stevialı ezme önemli. Hem sağlıklı, hem lezzetli” diye konuştu.

“Stevia’ bitkisi yüksek adaptasyon yeteneği, verimi ve tatlılık derecesine sahip olması nedeniyle, şeker kamışı ve pancar dışında önemli ölçüde karlı ve yararlı bir ürün olarak biliniyor. Sofra şekerine göre çok daha tatlı bir bitki olan ‘Stevia’nın ana vatanı Brezilya ve Paraguay. Çok geniş alanlarda yetiştirilebilecek olan üçüncü bir doğal tatlandırıcı kaynağı olarak kabul edilen bitki ile ilgili olarak Rize’de Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’de (ÇAYKUR) üretim çalışması yapıyor. Kalori ve protein değerleri sıfır olan ürün, özellikle diyabet hastaları, yüksek tansiyon ve Obezite gibi rahatsızlığı bulunanlara şeker yerine öneriliyor. – TRABZON