Seyahat ettiren film festivalleri

Seyahat ettiren film festivalleri
Seyahat ettiren film festivalleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aybüke SENGİR / email protected

Film izlerken siz de izlediğiniz hikayenin geçtiği yerlere yolculuğa çıkıyor musunuz? Dünyanın dağıtılmış şehirlerinde, hem şehrin ritmini yakalayabileceğiniz hem de sinemaya doyacağınız çoğu festival düzenleniyor. Bir sinemaseverseniz, seyahat etmeye de bayılıyorsanız bu iki tutkunuzu birleştirmeye hazır olun. İşte dünyada en çok ses getiren ve düzenlendiği şehirle bono kurmanızı karşılayan o festivaller ve şehirleri…

CANNES FİLM FESTİVALİ

Biz sinemasever olarak ölmeden önce yapılması gerekenler sıralamanızda birincil 2 ya da 3 ’ü zorlayacak bir aktivite olarak bu festivalde film izlemek gelebilir. Her yıl Fransa ’nın güneyinde bulunan Cannes ’da mayıs ayında düzenlenen festival, dünyanın her yerinden sinemaseverleri buluşturuyor. Altın Palmiye alacak film açıklanana kadar da birçok etkinlik ve gösteriye de ev sahipliği yapıyor bu güzel kent. Cannes, şenlik döneminde yoğun bir turist akınına uğruyor. Fransız Rivierası’nın asil ve zengin yaşamını tamamlayan, dünyanın en kayda değer etkinliklerinden biri olan Cannes Film Festivali, Avrupa’daki en önemli 3 Film festivalinden de biri ayrıca. Cannes ’te ne yaparım dersen; lüks mağazaları, harikulade gece hayatı, casinoları ve eğlenceli plajlarıyla herkese kadar bir tatil seçeneği var.

BERLİN ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ

300.000 bilet satışı ve 500.000 karakter katılımıyla dünyanın en büyük film festivali kabul edilen Berlin Uluslararası Film Festivali, 1951 yılından bu yana devam ediyor. Batı Berlin ’de başlayan şenlik, her sene şubat ayında 400 civarı film, seyirci ve sektörün önde gelen isimleriyle Berlin ’de buluşuyor. Berlinale sanat, lüks, ticaret ve medyanın bir arada bulunduğu devasa bir faaliyet haline geliyor. Berlin ’in canlı yaşamına katılmaksa festivalin bonusu. İster ikinci el eşya satan dükkânlarını gezin, isterseniz de turistik mekânlarını, tarihi saraylarını ve parklarını… Berlin size kent ne demekmiş onu fazlasıyla hatırlatacak bir şehir halkı. Gece hayatı ve yemek yemek kültürü de bir böylece yeterli.

Seyahat ettiren film festivalleri

VENEDİK ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ

Kanallarında gezen gondolları ile romantik kent Venedik asgari şehrin büyüsü dek film festivali ile de konuşuluyor. Dünyanın en eski milletlerarası film festivali olan Venedik Film Festivali, 1932 yılından beri Venediklilerle buluşuyor. Venedik Bienali ’nin bir parçası olan etkinlik her yıl Ağustos-Eylül aylarında Venedik ’in Lido adasındaki tarihi Palazzo del Cinema ’da gerçekleşiyor. Ayrıca birbirinden hoş filmleri izleyebilir keza de sihirsel Venedik ’i keşfedip, çevresindeki Murano ve Burano adalarını gezebilirsiniz.

Seyahat ettiren film festivalleri

TORONTO FİLM FESTİVALİ

Toronto Milletlerarası Film Festivali dünyanın en prestijli film festivallerinden biri. Eylül yaında düzenlenen ve “tiff” olarak da aşina Toronto Uluslararası Film Festivali, oscar habercisi olarak da biliniyor. Her yıl 400 ’e yakın film ve 400,000 ’den fazla sinemaseverin katıldığı karnaval, aynı zamanda Toronto ’yu ziyarete gitmek için de bir fırsat yaratıyor. “Toronto” Kanadalı Huron Yerlileri ’nin dilinde “randevulaşma yeri” anlamına geliyor. Dünyanın en yaşanılası şehri bununla beraber en renkli ve en aydın şehri unvanını da yargı ediyor. Eğer bir doğa severseniz Ontario Gölü ’nü, bir sanatseverseniz ise Art Gallery of Ontario ve Fort York ’u görmeden buradan ayrılmayın.

Seyahat ettiren film festivalleri

LOCARNO ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ

Bütün bir buluş severseniz Locarno Milletlerarası Film Festivali hem İsviçre ’yi keşfetmek keza de sinemada yeni trendleri çakmak namına fantastik bir şenlik olabilir. 1946 yılından beri düzenlenen festival, her yıl ağustos ayında dünyanın öbür köşelerinden sinemacıları bir araya getiriyor. Festivale gelmişken, İsviçre ’nin mükemmel doğasına, sıcacık kalmış köylerine, kalelerine ve göllerine doymayı da es geçmeyin. Locarno ’nun rahat sokaklarını gezebilir, teleferikle Cardada dağında oksijene doyabilir, Maggiore Gölünde su sporları da yapabilirsiniz.

Seyahat ettiren film festivalleri

SAN SEBASTİAN ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ

Gurmelerin ve deniz severlerin baş tacı olan San Sebastian ’da 1953 yılından beri düzenlenen San Sebastián Milletlerarası Film Festivali, sinemaseverlerinde bu şehirde toplanmasına niçin oluyor. Birçok meşhur film yıldızının katıldığı festivalde şehrin meşhur istiridyelerini simgeleyen Altın İstiridye ödülü için birçok film yarışıyor. Eylül ayında düzenlenen festival boyunca yiyeceğiniz yemekler, yöresel içecekleri ve deniz tatili de cabası…

Seyahat ettiren film festivalleri

SUNDANCE FİLM FESTİVALİ

Sundance Film Festival ’i her yıl şubat ayında Sundance Institute göre Amerika ’nın Utah eyaletinde gerçekleşiyor. Eğer bağımsız Amerikan filmleri seviyorsanız bu şenlik sizin için şahane bir gezi rotası aynı zamanda. Dünya sinemasına dair de birçok film izleyebileceğiniz şenlik esnasında Utah ’ta epeyce popüler olan kamp tatili yapmanız muhtemel. Karnaval 1978 yılında başladığında Hollywood sisteminin dışında kalan bağımsız sanatçıları oyalamak ve yardım devretmek için yola çıkmıştı. Zamanla daha ana akım isimlerin de ilgisini çekmeye başladı. Ufak bütçeli filmlerin yanına, milyon dolar bütçelere sahip stüdyo filmler de eklendi. Keza sinema keza de seyahat aşkı ile doluysanız bu festivali kaçırmayın!

Seyahat ettiren film festivalleri

MOSKOVA FİLM FESTİVALİ

Moskova yaz mevsiminde sıcak oluyor; bundan başka bunaltmayan derecelerle. Bu dönemde Moskova sanat, edebiyat ve yemek yemek arkasında gezginlere olduğu dek Moskova ’daki milli kutlamalarla ilgilenen insanlara da hitap ediyor. Milletlerarası Moskova Film Festivali 1959’dan beri haziranla temmuz ayı her tarafında devam ederken tat düşkünlerinin buluştuğu Moskova Gastronomi Festivali temmuzdan eylüle dek sürüyor.

Seyahat ettiren film festivalleri

NEHİRDE TURLA

Festivalden sonradan neler yaparım dersen nehirde tekne turu derim. Hava güzelse Kievskaya ’daki sırça köprünün derhal yakınından kalkan teknelere binerek dere turu yapabilirsin. Teknenin birincil durağı Vorobyevi Gori. Burada inersen kendini şehrin en hoş manzaralarından birine sahip Moskova Üniversitesi ’nin bahçesinde (Serçe Tepeleri) bulursun.