Selin vurduğu Rize’de 15 eve felaket, 80 eve tahliye kararı

Selin vurduğu Rize'de 15 eve felaket, 80 eve tahliye kararı
Selin vurduğu Rize'de 15 eve felaket, 80 eve tahliye kararı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aytekin KALENDER/RİZE, – RİZE’de önceki hafta etkili olan şiddetli yağışların niçin olduğu sel ve heyelanlarla ilgili başlatılan zarar saptama çalışmaları tamamladı. 400 noktada su baskını ve heyelanın meydana geldiği kentte, ağır hasarlı 15 evin yıkılmasına, duvarla güçlendirilinceye kadar 80 evin boşaltılmasına karar verildi.
Rize’de, önceki hafta etkin olan şiddetli yağmur, sel ve heyelanlara neden oldu. Rize Valiliği bünyesinde oluşturulan kriz merkezi koordinesinde, Yıkım ve Acele Şart (AFAD), İl Özel İdaresi, Karayolları ve Tarım Müdürlüğü’nden ekipler, 8 ilçede sürdürdüğü zarar saptama çalışmasını tamamladı. Birincil tespitlere kadar, kentte 400’e yakın noktada sel ve heyelan meydana geldi. Heyelanda ağır hasar görebilen 15 evin yıkılmasına, heyelan riski taşıyan 80 evin ise tahliyesine karar verildi. İstinat duvarı ile önlem alınana kadar bu evlere girilmemesi kararlaştırıldı. Evleri boşaltılan vatandaşlara 18 ay süreyle kira yardımı yapılacağı açıklandı. Bölgede hem köy ve semt yolları ile kara yolunda hasar oluştu, tarım arazileri hasar gördü. Selde 10 iş makinesi ile 15 araç da sel sularına kapıldı.
EVLER DERE YATAĞINA FIRARI INŞA EDİLMİŞ
Ekiplerin yaptığı tespitlere kadar; ağır zarar bölge ve boşaltılan evlerin çay yatağı ya da su kanalı üstüne veya yanına kaçak olarak inşa edildiği belirlendi. Kentte, 6 bini susuz, 3 bin 600’ü sulu elde etmek üzere 9 bin 600 çay bulunduğu, su akmayan derelerde de yağışla birlikte taşkın meydana geldiği belirtildi. Ekipler, vatandaşların su akmadığı gerekçesiyle bir takım nehir yataklarının yönünü değiştirdiğini, bazılarının ise önünü kapattığını ya da tarlaya dönüştürdüğünü tespit etti.