Sebastapolis’in hamamı ortaya çıkarıldı

Sebastapolis'in hamamı ortaya çıkarıldı
Sebastapolis'in hamamı ortaya çıkarıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde, 2 bin takvim geçmişe sahip Sebastapolis Antik Kenti’nin hamam bölümü ortaya çıkarıldı.

Müze Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) iş birliği ile antik kentin gün yüzüne çıkarılması için yürütülen araştırmalar antik kentin hamam bölgesinde devam ediyor.

“KAZI ÇALIŞMALARININ ILK ETABI BİTECEK”

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Şengül Dilek Ful, yaptığı açıklamada, Sebastapolis Antik Kenti’ndeki bu yılki kazı çalışmalarının 28 karakter ekiple sürdüğünü söyledi.

Kazı çalışmalarının 5 yıldır sürekli sürdüğünü dile getiren Şengül Dilk Ful, “Bu sene kazıdaki 6. senemiz. Her sene 2 ay gibi bir zamanda kazı çalışmaları yapıyorduk. Bu sene ise kazı çalışmalarımız 28 günde bitecek. Bu ay içinde kazı çalışmalarımızın bu yılki etabı bitecek.” dedi.

SEBASTAPOLİS ANTİK KENTİ

Tokat şehir merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray’da yer alan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen antik kentin bir takım kaynaklarda M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.

Roma İmparatoru Trajan vaktinde M.S. 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kentin o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin sene kadar önce Karadeniz’in en büyük 5 şehrinden biri olduğu belirtiliyor.

Döneminde fazla az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi yer alan Sebastapolis’in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla da unutulduğu kaydediliyor.

Sebastapolis Antik Kenti’nde Tokat Müze Müdürlüğünce 1986’da sondaj kazılarıyla başlayan çalışmalar, sonraki yıllarda kurtarma kazısı biçiminde 1991’e kadar devam etti. 1991’de ara verilen çalışmalara 2012 yılında her tarafta başlandı.

Sebastapolis'in hamamı ortaya çıkarıldı