Şanlıurfa’da erkek tarafından istenecek altın miktarı azaltıldı

Şanlıurfa'da erkek tarafından istenecek altın miktarı azaltıldı
Şanlıurfa'da erkek tarafından istenecek altın miktarı azaltıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

dqw

Şırnak adetlerine tarafından kız tarafının erkek göre istediği takılar, yeni evlenecek çiftleri zorlama duruma sokmaya başladı. Büyüyen fiyatların peşinde 5 muhtar olaya el attı.

LİSTEYİ AÇIKLADILAR

İlçede bir araya gelen semt muhtarları, evlenecek gençlerin ve ailelerin kuvvet duruma düşmesini engellemek, gençlerin takı talebiyle evliliği ertelemesinin veya evlilikten vazgeçmesinin önüne geçmek için akılcı takı miktarını belirledi.

Muhtarlar, altına imza attıkları metinde, “Gençlerimizin evlenebilmesi için Şırnak genelinde şu altınların istenmesi vicdanen yeterlidir. Kız tarafı, erkek tarafından 2 çift 30 gramlık burma bilezik, 1,5 metrelik 60 gramlık zincir, 1 çift küpe, 2 yüzük, gelin için 100 liralık ‘bel bağlama’ parası istek edebilir. Gelinin kız kardeşine kapı parası istenemez.” ifadeleri yer aldı.

Muhtarlar, İdil Müftülüğüne de bildirdikleri kararın Şırnak genelinde uygulanmasını istedi.

Şanlıurfa'da erkek tarafından istenecek altın miktarı azaltıldı

BAŞLIK PARASINI DA KALDIRDILAR

Karara imza atan muhtarlardan İdil Yukarı Mahalle Muhtarı Mehmet Şerif Eğdemir, bölgede artan düğün masrafları, istenen altın miktarı ve başlık parası sebebiyle gençlerin evlenmekten kaçındığını belirtti.

“Biz 5 mahalle muhtarı olarak nikah masraflarının düşürülmesi, başlık parasının kaldırılması ve istenen altın miktarının düşürülmesi için ayrıca karar aldık hem de kampanya başlattık.” ifadelerini kullanan Eğdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başlık parası ve kız isterken istek edilen altınlardan nedeniyle ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu kararı almamız ve kampanyayı başlatmamızın amacı da düğünde istenen meblağ ve altınların değişmez bir noktada tutulmasıdır. İdil’de bir genç evlenmek istediğinde asgari 150 bin liranın üzerinde masrafı oluyor. Bunun 80-90 bin lirası hatta daha fazlası altına, takriben 5-10 bin lirası başlık parasına geriye doğru kalan ise beyaz eşya ve diğer harcamalara gidiyor. Bu da doğal olarak damadı büyük bir yükün altına sokuyor koymakla beraber yıllar sürecek bir borcu ödemeye de hükümlü ediyor.”

Şanlıurfa'da erkek tarafından istenecek altın miktarı azaltıldı