Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Emniyet Tehdidi Oluşturan 29 İthal Ürün İçin Toplatma Kararı Aldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Emniyet Tehdidi Oluşturan 29 İthal Ürün İçin Toplatma Kararı Aldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Emniyet Tehdidi Oluşturan 29 İthal Ürün İçin Toplatma Kararı Aldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, haksız rekabetin önüne geçilmesi için can, mal ve çevre güvenliği açısından risk yaratıcı ağırlıklı olarak ithal ürünlere karşın sıkı denetimleri sonucu güvensizliği saptama edilen 29 ürüne ilişkin toplatma kararı aldı, bunların yüzde 72’sini ithal ürünler oluşturdu.

GÜVENLIK TEHDİDİ OLUŞTURAN 29 ÜRÜNE TOPLATMA KARARI ALINDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı 16 maddelik yardım ve tedbir paketindeyer bölge, “Hileli Rekabetin Önüne Geçilmesi” hedefi doğrultusunda can, mal ve çevre güvenliği açısından tehlike yaratıcı ithal ürünlerin denetimleri hızlandırıldı.

Denetimler sonunca 29 mahsul için toplatma kararı aldı. Liste, bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

TOPLATILACAK ÜRÜNLERDEN BAZILARI ŞÖYLE:

Toplatılacak ürünler aralarında elektrik motoru, su ısıtıcısı, ağda makinesi, fiş, yangın söndürme cihazı, emniyet kemeri, LED lamba, saç kurutma makinesi, güç inventörü, LED’li yeni yıl ışığı ve porselen duyulu askı takımı gibi eşyalar yer aldı.

PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ STRATEJİSİ OLUŞTURULDU

Bakanlık, yerli üretimin haksız rekabete maruz kalmasının önüne geçecek öteki adımları da hayata geçirdi.

Bu kapsamda, veriye dayalı sistem yaklaşımı çerçevesinde, test ve tetkik kapasitesinin azami seviyeye çıkarılması, denetçi kalitesinin artırılması ve denetleme süreçlerinin çabuk ve etkili yönetilmesi hususlarını taşıyan yeni bir Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) Stratejisi oluşturuldu.

Etkili piyasa gözetimi ve denetiminin en önemli unsuru olan deneme ve muayene kapasitesinin artırılması amacıyla Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) yanı sıra ilk kez üniversitelerin laboratuvarları elde etmek üzere, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör laboratuvarlarının da PGD işlemlerinde kullanımının sağlanması için çalışmalara başlandı.

Uygunsuzluğu tespit etme anlayışından uzaklaşarak uygunsuz ürünün kaynağında üretilmemesi için üreticilere teknik mevzuat konusunda bilgilendirme ve rehberlik yapma faaliyetlerine tartma verilmesi planlandı.

Yoklama sonucunda saptama edilen uygunsuzluklar Dış Ticarette Tehlike Esaslı Denetleme Sistemi (TAREKS) ve uyarlama değerleme kuruluşlarıyla ortak faydaya dayalı olarak paylaşılarak, uygunsuzluğun kaynağında çözülmesinin sağlanması kararlaştırıldı.

Güvensizliği tespit edilen ve toplatma kararı alınan ürünlerin listesi şöyle: