Sağlık Durumu Hizmeti İçin Ülkemize Gelen Turist 10 Kat Daha Pozitif Döviz Bırakıyor

Sağlık Durumu Hizmeti İçin Ülkemize Gelen Turist 10 Kat Daha Pozitif Döviz Bırakıyor
Sağlık Durumu Hizmeti İçin Ülkemize Gelen Turist 10 Kat Daha Pozitif Döviz Bırakıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medipol Üniversitesi Hastanesi yöneticilerinden Medeni Üstün, Türkiye’nin sağlık turizmi konusunda son yıllarda önemli bir yol aldığını ve Türkiye’nin gelecekte, 4-5 sene içinde sağlık turizminde lider ülkeler arasına girebileceğini belirtirken, gelen turistlerin bayağı bir turiste göre, ülkeye 8-10 kat daha artı döviz bıraktığını söyledi.

Medipol Üniversitesi Hastanesi Kurumsal Pazarlama ve Uluslararası Hasta Hizmetleri Koordinatörü Medeni Üstün, “Organ nakli, kalp ve kanser tedavileri için bol miktarda turist geliyor. Bunun yanı sıra saç ekimi, estetik operasyonlar da seçim ediliyor fakat biz sadece bu operasyonlarla anılmak istemiyoruz” dedi.

YERLİ HAP VE CIHAZ KULLANIMI ARTIRILDI

Bir turistin konaklama, tatil, alışveriş gibi harcamalara ek olarak maliyetleri yüksek olan bir sektörden de hizmet alıp ekstra döviz bırakmasının kayda değer bir getiri olduğunu söyleyen Üstün, özellikle son günlerde yaşanan döviz kurundaki dalgalanmaların sektöre etkilerine de değindi. Ilk yatırım maliyetleri, büyük teşhis ve tedavi cihazlarının çoğunun ithal olması, ilaç malzeme maliyetleri gibi konularda bir takım sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Üstün, “Oysa devletimizin aldığı kararlar doğrultusunda yerli hap malzeme üretim kullanımları, büyük cihazların üretimlerinin, Türkiye’de yapılmasının önünün açılması gibi projelerle burada aldığımız yarayı minimuma indirdik. Kaldı fakat 1 Haziran döneminde alınan bir kararla da döviz kazandırıcı hizmette sıhhat alanına KDV istisnası geldi. Bu da fazla güzel bir gelişme oldu. Dolayısıyla burada KDV oranı dek bir marj da sağlanmış oldu. Bunları bir menfaat olarak kullandık ve bu şekilde çalışmalarımıza devam ettik” diye konuştu.

“KONUM VE MALİYET AÇISINDAN AVANTAJLI DURUMDAYIZ”

Türkiye’nin sağlık durumu turizminde seçim edilme nedenlerini sıralayan Üstün, “Başlangıçta konum itibariyle avantajlı bir durumdayız. İkinci olarak afiyet alanında hizmet veren doktorlarımız, hemşirelerimiz dünya ile kıyaslandığında oldukça üstteki sıralarda yer alıyorlar. Üçüncü olarak ise Avrupa’da veya Amerika’da buradaki hizmeti almak için 7-8 kat daha artı para ödemek gerekiyor. Bizdeki maliyet ve kalitede bir hizmet alabilmek turistler açısından büyük avantaj. Bizim açımızdan da döviz kazandırıcı hizmeti sunabilmek adına hoş bir fırsat” ifadelerinde bulundu.

“FAZLA SAYIDA SAVAŞ YARALISI ÇARE İÇİN BURAYA GELİYOR”

Ortadoğu’daki politik karışıklıklar ve savaşların bu bölgeye yakın olması nedeniyle Türkiye’yi sağlık durumu hizmeti vermeye ittiğini söyleyen Üstün, “Irak, Suriye, Libya gibi ülkelerden ilk kez fazla sayıda savaş yaralısı geldi. Ardından ülkelerdeki sıhhat sistemleri bozulunca diğer tedaviler için de gelen hastalar oldu. Biz burada ayrıca insani ihtiyaç keza de devlet politikası olarak insanlara tezgâhtar olduk. başkaca komşu ülkelerimizin çoğu bizim için bir potansiyel. Balkan ülkelerinde bazı ileri düzeydeki teşhis, muayene ve tedaviler yapılamıyor. Onlara bu konuda hizmetler sunuyoruz. Avrupa’daki ülkelerde, Amerika’da afiyet hizmetleri gelişmiş ama bu hizmetlere ulaşım, bekleme süreleri, maliyetler, sigortaların istisnaları insanları zorluyor. Bu durumda Türkiye sıhhat turizmi avantajları ile öne çıkan ülkeler aralarında yer alıyor ve tercih ediliyor. Kültürel ve bedensel yakınlığın etkisiyle Türki Cumhuriyetlerden gelen turistlere de sağlık alanında hizmet veriyoruz” diye konuştu.

“YALNIZCA SAÇ EKİMİ VE ESTETİK İLE ANILMAK İSTEMİYORUZ”

Türkiye’nin sadece saç ekimi ya da estetik gibi alanlarla anılmasını istemediklerini gösteren Üstün, “Kemik iliği nakilleri, organ nakilleri gibi büyük ve riskli ameliyatlar ülkemizde başarıyla yapılıyor. Onkoloji, organ nakilleri, kalp tedavileri, kanser tedavileri en öncelikle sağlık durumu turizmi için seçim edilme nedenlerimiz” dedi.

“TÜRKİYE, 4-5 YIL İÇİNDE SAĞLIK TURİZMİNDE LİDER KONUMA GELECEK”

Türkiye’de politik ve siyasi istikrar epeyce dışarıdaki görünümün, güvenilirliğin de arttığını ve sağlık için daha artı tercih edilebilir bir ülke haline gelindiğini söyleyen Üstün, “Bu süratli yükseliş devam ederse önümüzdeki 4-5 sene içinde Türkiye sıhhat turizminde lider ülkeler arasına girecektir. Bu da döviz kazandırıcı hizmetler anlamında baktığınızda ülkemizde bacasız bir fabrika daha yaratıyoruz demektir” diyerek sözlerini noktaladı. – İstanbul