Rusya’dan Daha Sonra Türkiye de ABD Tahvillerini Elden Çıkarıyor

Rusya'dan Daha Sonra Türkiye de ABD Tahvillerini Elden Çıkarıyor
Rusya'dan Daha Sonra Türkiye de ABD Tahvillerini Elden Çıkarıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ile ABD aralarında siyasi taraftaki gelişme ekonomik alana da yansırken, Türkiye bir zamandır elindeki ABD tahvilleri portföyünü azaltıyor. ABD Define Bakanlığı`nın verilerine göre, Türkiye yılın birincil altı ayında ABD senet pozisyonu yüzde 42 düştü.

YÜZDE 42’LİK DÜŞÜŞ

Türkiye’nin ABD tahvili pozisyonu bu yılın birincil altı ayında yüzde 42 düşüş kaydetti.

ABD Define Bakanlığı’nın çarşamba günkü açıklamasına göre Türkiye’nin portföyündeki ABD tahvillerinin değeri haziranda 28,8 milyar dolara geriledi.

ABD Hazinesi 30 milyar doları aşan değerde ABD tahviline sahip ülkeleri “başlıca portföy sahipleri” listesinde değerlendiriyor.

RUSYA’DA AYNI GİRİŞİMDE BULUNMUŞTU

Daha önce bu listede birincil 10’da bulunan Rusya da yakın zamanda ABD senet portföyünü 30 milyar doların altına çekmişti.

ABD Hazinesi’nin verilerine göre Rusya’nın ABD senet pozisyonu haziranda 10 yıldan uzun süredir görülen asgari düzey olan 14,9 milyar dolara indi.

Dünyada elinde azami ABD tahvili bulunduran Çin’in pozisyonu da 4,4 milyar dolar düşüşle 1,18 trilyon dolara indi. İkinci sıradaki Japonya’nın pozisyonu 6 yılın en az seviyesi olan 1,03 trilyon dolara geriledi.

ABD tahvillerinde yabancı sahipliği haziran itibariyle toplamda 6,21 trilyon dolar ile yaklaşık olarak metamorfoz göstermedi.

ABD tahvillerinde pozisyonunu artıran ülkeler İngiltere, Lüksemburg, Singapur, Cayman Adaları, Güney Kore, Belçika ve İtalya oldu.