Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile Görüştü

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile Görüştü
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile Görüştü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya’ya düzenlediği devlete ait ziyaret zarfında Başkent Moskova’daki Kremlin Sarayı’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Gerçekleşen görüşmede Ermenistan lideri Paşinyan’a hitaben Ermenistan ve Rusya arasındaki ilişkilerden bahseden Putin, “İlişkilerimiz tarihten beri doğal olarak fazla kuvvetli. Politik, askeri, güvenlik sorunları ve ekonomi gibi esas konularda karşılıklı incelemeler yapıyoruz. Ermenistan’a yatırım konusunda Rusya lider konumda. Bu da ilişkilerimizin çeşitliliğini gösteriyor. Enerji, hidrokarbon enerjisi, doğalgaz tedariği konusunda manâlı partneriz. Gazprom, Ermenistan’a doğalgazı en az fiyattan sunuyor. Ticaret ciromuz yüzde 30 büyüdü. Ermenistan ile işbirliğimiz harika durumda” şeklinde konuştu

Egemenlik ve içişlerine karışmama mesajı

Ermenistan ve Rusya basınında Paşinyan ve Putin’in anlaşamadığı yönünde haberlere dikkat çeken Paşinyan ise “Ermeni ve Rus basınının yazdığı gibi ortada kederli bir şart değil. Sosyal ağlarda bu gibi haberlere aralıksız cevap veriyorum. Raslantı son 4 ayda 4 defa bir araya geldik. Bu görüşmelerden dolayı fazla mutluyum. Ben ilişkilerimizin çok devingen olduğunu düşünüyorum. Elimizdeki potansiyeli bütün anlamıyla ortaya çıkarmamız gerekiyor. Natürel bu aramızda hiçbir sorun olmadığı anlamına gelmiyor. Bu sorunların çözülebilir sorunlar olduğuna inanıyorum. Bu sorunların çözümü ülkelerimizin egemenliklerine ve iç işlerine karışmama gibi ilkelerden geçiyor. Tabii ama, parlak ilişkilerimiz var ama bence bunun üzerinde daha fazla durmamalıyız. Özellikle de politik, ekonomik, askeri-teknik işbirliğinde ve genelde insani bağları güçlendirmede büyük bir potansiyele sahibiz” ifadelerini kullandı.

Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile de yaklaşık 2 hafta önce Soçi’de bir araya gelerek askeri, ekonomik stratejik ve Dağlık Karabağ sorununun çözümüne değin birçok konuda görüşme gerçekleştirmişti.

Putin’in Aliyev ile olan görüşmesinin arkasında Kremlin’de Mayıs ayında Ermenistan lideri Sarkisyan’ı cadde muhalefetiyle görevinden istifa ettirerek başkanlık koltuğuna oturan Nikol Paşinyan’ı ağırlaması uyarı çekti. – MOSKOVA