Roma Hamamı tarihe ışık tutuyor

Roma Hamamı tarihe ışık tutuyor
Roma Hamamı tarihe ışık tutuyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Roma İmparatoru Caracalla kadar milattan sonradan 212-217 yıllarında Afiyet Tanrısı Asklepion namına yaptırılan Roma Hamamı, başkentin kayda değer kültür hazineleri olarak öne çıkıyor.

Ankara’nın tarihi merkezlerinden Kamu semtinin Çankırı Caddesi’nde bulunan Roma Hamamı, Roma İmparatorluğu döneminde yapılan en büyük hamamlardan biri olma özelliği taşıyor.

ZİYARETÇİLER İÇİN SERGİLENİYOR

Yapılan araştırmalarda ören yerinin sadece hamam değil bununla birlikte bir höyük olduğu, aşağıdan yukarıya doğru Frig, Roma kısmen de Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait mesken yeri olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Yaklaşık 65 bin metrekarelik bir alanı kapsayan ve 1997-2001’de yapılan araştırmalar sonucunda açık hava müzesi görünümüne kavuşturulan tarihi mekanda, başkentin öbür bölgelerinden getirilen yaklaşık bin eser, mezar stelleri, kitabeler ve mimari parçalar ziyaretçiler için sergileniyor.

ELMADAĞ’DAN TAŞ BLOKLAR DOĞRU SU TAŞINDI

Roma Hamamı’nın ortaya çıkarılması için kazıbilimsel kazı çalışmaları başlangıçta 1937’de başladı. Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık tarafından yapılan kazılarda höyüğün Frig ve Roma devri katları ortaya çıkarıldı. Bu kazılar sonucunda ortaya çıkarılan Hamam binası, 1939-1943’te yapılan kazılarla da tam olarak gün yüzüne çıktı.

Roma Hamamı’nın girişi, sütunlu bir revak kalıntısının çevrelediği spor alanına açılıyor. Bu revaklı avluda 128 bilye kolon ve Roma devri Ankara’sından toplanan yazıtların oluşturduğu zengin bir koleksiyon sergileniyor.

Yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan hamam binasında, “Palaestra” adı verilen karoser eğitimi ve güreş yapılan bir merkez ile kapalı hamam kısımları bulunuyor.

Hamama su kaynağı sağlayabilmek için 40 kilometre uzaklıkta bulunan Elmadağ’dan taş bloklarla su taşınarak takriben 100 bin kişiye hizmet verildiği biliniyor.

Roma Hamamı tarihe ışık tutuyor

AÇIK HAVA MÜZESİ

Roma Hamamı ören yeri, 1997-2001 tarihlerinde yapılan çalışmalarla bir açık hava müzesi görünümüne kavuşturuldu.

Ören uygun bulunan takriben bin eser “mezar stelleri”, “kitabeler” ve “mimari parçalar” biçiminde üç ana gruba ayrılıyor.

Spor alanının güney ve batı kanatlarında çoğunluğu Roma ve Bizans dönemlerine ait mezar stelleri, kuzey kanadında yazıtlı bloklar, postamentler ve su künkleri, doğu kanadında altar ve diğer mimari eserler, orta alanda da lahit ve aslan heykelleri sergileniyor.

Roma Hamamı tarihe ışık tutuyor

KİTABELER ANKARA’NIN TARİHİ HAKKINDA VERI VERİYOR

Ayrıca ören yerinde sergilenen yazılı kitabeler Ankara’nın tarihiyle ilgili bilgiler veriyor. Bu kitabelerde, İmparator Vespasianus’un döneminde Ankaralı emekli askerlerin bir dernek kurması gibi dönemin hesaplı, sosyal, kültürel, ticari yapısı ve spor etkinlikleri hakkında bilgiler yer alıyor. Bu alanda sergilenen öteki eserler ise kolon başlıkları, kolon kaideleri ve öteki ufak mimari parçalardan oluşuyor.

Roma Hamamı tarihe ışık tutuyor

HAFTANIN 7 GÜNÜ ZİYARETE AÇIK

Anadolu Medeniyetleri Müzesine tabi Açık Hava Müzesi Sorumlusu kazıbilimci Nejat Anlamak, hamamda süren restorasyon çalışmalarının yüzde 90 oranında tamamlandığını söyledi.

Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri’nin haftanın her günü ziyarete açık olduğunu açıklayan Nejat  Çakmak, bu eserlerin daha yakından görülebilmesi için gezi parkurlarının ve çevre düzenlemelerinin de yapıldığını aktardı.

Roma Hamamı tarihe ışık tutuyor