Rize’den Trabzon’a yüzen boğa kesilmeyecek

Rize'den Trabzon'a yüzen boğa kesilmeyecek
Rize'den Trabzon'a yüzen boğa kesilmeyecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rize’nin İyidere ilçesi Hazar Mahallesi’nde kurulan kurbanlık pazarına ortaklarınca getirilen boğa, bayramın birincil günü bağlı olduğu ipten kurtulup kaçtı. Sahiplerinin peşine düştüğü boğa, pazardaki duvarı da aşıp dereye düştü, koşarak bölgeden uzaklaştı. Jandarmaya başvuran boğanın 2 ortağı, boğanın peşine düştü. Arama çalışmaları sürerken, bir takım adap tanıkları, boğayı İyidere ilçesinde denizde gördüklerini söyledi. Hayvanın sahipleri, Rize- Trabzon arasındaki kıyı şeridinde boğayı aramaya başladı.

SÜRMEDE’DE FARK EDİLDİ

Kurban Bayramı’nın 4’üncü günü bazı vatandaşlar, boğayı kaybolduğu yere 23 kilometre uzaklıktaki Trabzon’un Sürmene ilçesinde, kıyıda ıslak halde gördü. Vatandaşların yanına yaklaşmaya çalıştığı kurbanlık boğa, ürküp sahile doğru yöneldi, denize daldı. Yüzerek kıyıdan uzaklaşan boğa, denizde balıkçı teknesinin yakınlarına kadar ulaştı.

Teknedekiler gördükleri gösterme karşı şaşırma yaşayıp, Sahil Emniyet Komutanlığı’na haber verdi, destek istek etti. Çağrı üstüne bölgeye sevk edilen Sahil Emniyet ekipleri, çevredeki balıkçıların de yardımıyla boğayı, takriben yarım saatlik uğraşlar sonucu sudan çıkardı.

Kıyıya çekilen ve suda uzun vakit kaldığı için halsiz düştüğü gözlenen boğa, baytar kontrolünün ardındaki vinç yardımıyla yola çekilip, sahibine teslim edildi. Boğanın 3 gün her tarafında denizde kaldığı belirtildi.

“GEMİ GİBİ YÜZÜYORDU”

Hayvanın ortaklarından Metin Yalçın, boğayı Rize’deki denizde bir ara gördüklerini sonrasında ise gözden kaybettiklerini anlattı. Yalçın, “Bayramın ilk günüydü Rize ’nin İyidere ilçesinde bulunduğumuz alanda saat 10.00 gibi kaybettik. İpinden kurtulup alandan kaçmış. 5 metre yüksekliğindeki duvardan atlayıp, dereden kaçtığını fark ettik. Aradık taradık lakin bir netice elde edemedik. Ilk gün ilçede, stadın oradan denize girdiğini görenler olmuş. Gittik, göremedik.

Rize'den Trabzon'a yüzen boğa kesilmeyecek


İkinci gün denizde gördük fakat daha sonra gözden kayboldu. Gemi gibi yüzüyordu. Sahil Emniyet, aradı bulamadı. Denizde boğamızın olduğunu birincil başlarda kimseye inandıramadık. Daha Sonra görüntüleri güvenlik güçleriyle paylaşıp ikna etmeye çalıştık.

Bayramın 4 ’üncü günü, Sürmede balıkçılar denizde danayı görmüş, Sahil Emniyet kurtarıp kıyaya çekmiş, bize haber verdiler. Biz de Sürmene ’ye gittik. Balıkçıların demelerine kadar kıyıdan baya bir açıkta boğayı fark etmişler. Kıyıya çekilen danamızı vinç yardımıyla yola çıkardık” dedi.

“BOĞA KOMANDO OLMAYA NAMZET”

Boğanın denizde 3 gün kaldığını ve kuvvetli yapısıyla komando olmaya aday olduğunu ifade eden Yalçın, “Hayvanın hali bitkindi. Zorunlu sağlık durumu kontrollerini yaptırdık. Durumu şimdi iyi. Fazla zinde bir bünyesi olduğu için, pek tuz su yutmasına rağmen yeniden ayakta, hiçbir hamlığı değil.

Yemini ve samanı dinç bir şekilde yiyor. Boğada öyle bir yüzme özelliği var oysa, onu birazcık da yetiştirip ordumuza teslim etmemiz lazım. Bütün komando olarak tayin yapacak bir hayvan. Baya bir operasyonda galibiyet elde eder. 3 gün denizde kaldı, yüzmede deha ülkemizi en iyi şekilde temsilcilik eder.

Rize'den Trabzon'a yüzen boğa kesilmeyecek


Boğamız komando olmaya aday. Görüntülerin haber olmasıyla boğa ünlü oldu. Arkadaşlar da inanmadı ‘Bir dana 3 gün denizde nasıl kalır? ’ diyorlar. Öyle bir süratli yüzüyor oysa; ben bile şaşırdım. Hayvan şu lahza bir ortağımın ahırında ve gayet iyi. Sahil Güvenlik ve bütün emniyet güçlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“KESMEYE KİMSENİN GÖNLÜ RAZI GELMEZ”

Boğanın öteki sahibi Zekeriya Balık ise kaybolan boğa için uzun uğraşlar verdiklerini, hatta el feneriyle geceleri Rize- Trabzon arasındaki deniz kıyısında arama yaptıklarını dile getirdi. Boğayla ahırında ilgilenen ve sağlığının iyi olduğunu açıklama deden Balık, şunları söyledi:

“Bayramın birincil günü ortağım aradı, boğanın kaybolduğunu söyledi. Denize girdiğini görenler olmuş. Aradık taradık, herkese durumu bildirdik. Hatta yakınlarımla el fenerleriyle gece boyunca denizde boğayı aradık, bulamadık. Sürmene ’de bulunduğunu Sahil Güvenlik kadar denizden çıkarıldığını söylediler. Hemencecik oraya koştum. Hayvancağız halsiz haldeydi.

Birincil müdahalesini yapıp, vinçle kaldırdık. Hayvana ‘Kara şahin’ adını verdik. Bu olanlardan sonradan hayvanın kesmeye şayet de kimsenin gönlü razı gelmez. 3 gün suda kaldı, öyle yüzdü. Yani ‘Kara şahin yüzdü’. Şimdi ahırda ona iyi bakmaya çalışıyoruz.”