Rize’de sel: 1 ev çöktü, 22 ev boşaltıldı, mahsur kalanlar kurtarıldı (2) Baştan

Rize'de sel: 1 ev çöktü, 22 ev boşaltıldı, mahsur kalanlar kurtarıldı (2) Baştan
Rize'de sel: 1 ev çöktü, 22 ev boşaltıldı, mahsur kalanlar kurtarıldı (2) Baştan
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aytekin KALENDER- Adem AKATİN/RİZE, – RİZE’de gece etkili olan şiddetli yağışlar, su baskını ve heyelanlara niçin oldu. Pazar ilçesi Irmak köyünde 1 ev kısmen çöktü, 22 ev heyelan riski nedeniyle önlem nedeniyle boşaltıldı, bazı evlerin zemin ve bodrum katlarını su bastı. İl genelinde 30 kadar köy ve semt yolu heyelan sebebiyle ulaşıma kapandı, mahsur kalanlar ekipler göre kurtarıldı.
Geçen hafta şiddetli yağış sebebiyle su baskını ve heyelan olaylarının yaşandığı Rize’de, dün gece yeniden yağış etkin oldu. Şiddetli yağışla birlikte Ardeşen-Çamlıhemşin karayolu, Akkaya köyü mevkiinde meydana gelen heyelan sonucu ulaşıma kapandı. Karayolları ekipleri, kapalı karayolunu sabahtan saatlerinde tek şeritten kontrollü ulaşıma açtı, bölgede temizleme çalışması başlattı. Ardeşen ilçesi Serindere köyünde heyelan sonucu bir takım evlerin zemin ve bodrum katları su aşağı kaldı, köyde 2 konut, heyelan riskine karşısında tedbir nedeniyle boşaltıldı.
MAHSUR KALANLAR TERHIS EDİLDİ
Sel ve heyelan sonucu riskli bölgelerde mahsur kalanlar gece her tarafında jandarma, AFAD ve AKUT ekiplerinden takviye istedi. Pazar ilçesi Irmak köyünde heyelanda mahsur kalan 2 birey, 2 saat daha sonra kendi imkanları ile kurtuldu. Ardeşen ilçesinde mahsur kalanlar da AKUT ekiplerinin yardımıyla kurtarılarak tehlikesiz bölgeye terhis edildi. Evinde rahatsızlanan ve mahsur kalan bir kadın da AKUT ekipleri tarafından sedye ile alınarak ambulansa taşındı.
1 KONUT ÇÖKTÜ, 20 EV BOŞALTILDI
Pazar ilçesi Irmak köyünde şiddetli yağışlar, heyelana niçin oldu. Köy camisinde tahsis yapan imamın kaldığı lojman çevresinde heyelan meydana geldi. Cami imamı Tayyip Sırtlı eşi ve 2 çocuğuyla birlikte evi son anda terk etti. Bu sırada evin oturma salonu ve mutfak kısmı heyelanla çöktü. Koltuk takımları, buzdolabı ve mutfak eşyaları dereye sürüklendi. Evin geri kalan kısmının da heyelan tehdidi altında olduğu belirtildi. Irmak köyünde heyelan riski içeren ve zemin ve bodrum katları balçıkla kaplanan 20 ev, önlem amacıyla boşaltıldı. Köyde kısmen toprak aşağıda kalan 6 evde hasar oluştu.
Cami lojmanında kalan imam Tayyip Sırtlı, şiddetli yağmur başladığı sırada evin çevresinde kaymalar yaşandığını belirterek, “Çok huzursuz olduk. Derhal eşim ve 2 çocuğumla evi apar topar terk ettik. Bir süre sonradan evin bir bölümü çöktü. Komşumuz geldi, bizi alıp aracıyla götürdü. Sabahtan eve geldiğimizde oturma salonu ve mutfak bölümünün çöktüğünü gördük. Eşyalarımız nehir yatağındaydı. Manâlı olan cana bir şey gelmemesi. Fazla şükür ucuz atlattık” dedi.
VALİ: HASARLAR VAR
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, gece boyu etkin olan şiddetli yağışların 4 ilçede sel ve heyelanlara niçin olduğunu belirterek bir takım köy ve mahalle yollarının zarar gördüğünü, kapalı karayolunun da ulaşıma açıldığını söyledi. Mahsur kalanların gece ekipler tarafından kurtarıldığını açıklayan Vali Bektaş, bölgede zarar saptama çalışmalarının başladığını söyledi.