Rize’de Güney Kore Türk Kardeşliği Gala Yemeği Düzenlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rize Valiliği bünyesinde Marka Rize Kültür, Sanat ve Turizm Derneğinin organizesinde Rize’nin tanıtımı için Güney Kore’den Rize’ye gelen 11 gazeteci ve 11 turizmci için gala yemeği düzenlendi.

2 günlük Rize ziyareti kapsamında kentin turizm ve doğal güzelliklerini görüp bol bol çekim yapan turizm elçisi 22 kişilik Güney Kore ekibi için gala yemeği programı düzenlendi.

Programa, Güney Koreli misafirlerin yanı sıra Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Emniyet Müdürü Altuğ Verdi, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Çayeli Kaymakamı Mehmet Öztürk, Çayeli Belediye Başkanı Dr. Atilla Esmen, Çayelili Kore Gazisi Enis Marangoz, Marka Rize Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile stk temsilcileri katıldı. Kore Gazisi Enis Marangoz, o yıllarda yaşamış olduğu anılarını ve Korelilerle birlikte omuz omuza vermiş olduğu mücadeleyi salondaki davetlilerle paylaştı.

rize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(18).jpg

Programın açılış konuşmasını yapan Marka Rize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu, Türk Kore dostluğunun her ne kadar 1950’li yıllarda yaşanan Kore savaşında başladığı gibi gözükse de aslında tarihin tozlu sayfalarına baktığımızda bu kadim dostluğun serüveninin 1000 yıldan daha fazla olduğunun görüleceğini kaydederek, “Türk halkı ve Kore halkının ilk temasları Göktürklere kadar uzanmaktadır. Tabi 1950’li yıllarda yaşanan Kore Savaşı bu ilişkileri biraz daha ileriye taşımış ve pekiştirmiştir. Şimdi biz iki halk arasındaki bu bağı turizm bağı ile de sağlamlaştırmak istiyoruz. Bu noktada yapılan bu organizasyonun hem kültürleri bakımından birbirine benzeyen iki toplumu daha yakınlaştırmakta hem de kamu STK işbirliğinin önemini ortaya koymaktadır. 2016 yılında Rize Valisi Sayın Erdoğan Bektaş beyefendinin büyük desteğiyle yola çıkan derneğimiz, özelde Rize’yi, genelde ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak için çalışmalarına devam edecektir. Bize verdiğiniz katkıdan ve organizasyonumuza göstermiş olduğunuz katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

husnu-kemal-zaimoglu-003.jpg

Rize Valisi Erdoğan Bektaş ise yaptığı konuşmada, Dünya’nın dört bir yanından ziyaretçilerin kentin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek için geldiği Rize’nin bugünkü misafirlerinin Güney Kore’den olduğunu belirttiği konuşmasında, “Bölgemizdeki turizm hareketinden kaynaklanıyor ki artık gün geçmiyor ki bir başka ülke vatandaşlarını misafir etmeyelim Bu ziyaret talebi bizim Seul Büyükelçiliğimizden geldi. Bizde o talebe olumlu yanıt verince, misafirlerimiz buraya gelmiş oldular. Kore, aslında Güney Kore ama biz daha çok Kore diye biliyoruz. Ülkemiz için tanıdık bildik bir ülke. Kore gazilerimiz, Kore şehitlerimiz var, ülkemizin her köşesinde bunlara rastlayabiliyoruz.” dedi.

rize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(15).jpg

Vali Bektaş 2013 yılında Seul’e gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili Seul hatırasını da Güney Koreli misafirleriyle paylaşarak, 5 yıl önce Seul sokaklarında gerçekleştirdiği yürüyüş sırasında 18-20 yaşlarında yanlarına gelen Koreli çocukla selamlaşmalarında, Koreli çocuğun nereli olduklarını sormaları üzerine Türkiye cevabı verdiklerini ve bunun üzerine Koreli gencin İngilizce olarak verdiği “Brother country” yani kardeş ülke sözünü Koreli gençten duymanın kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Bektaş, konuşmasını “Koreli misafirlerimize sadece kısaca şunu söylemek istiyorum. Kardeş ülkeye, brother country’ye hoş geldiniz.” diyerek tamamladı.

rize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(9).jpg

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ise yaptığı konuşmada, “İlimiz Çay tarımının yanı sıra son zamanlarda Turizmden gelir elde etmenin gayreti içerisinde olan bir şehirdir. Bizlerde yerel yönetimler olarak şehrimizi bu yönde ileri seviyelere taşımanın gayreti içerisindeyiz. Bu noktada ilimize dışarıdan turistlerimizin gelmesi için katkı ve desteklerimizi elimizden geldiğince yapmanın gayreti içerisindeyiz. Bu gün burada dost ülke Kore’den gelen misafirlerimizle birlikte vakit geçirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Her iki ülke arasında eskiye dayanan kadim bir dostluk var. Geçmişimizde var olan yardımlaşma, dayanışmayı günümüzde ülke olarak devam ettirmekteyiz. Yıllar önce dedelerimiz nasıl ki Kore’ye destek olmuşsa, bugün yine bizlerde ülke olarak Suriye’nin yanında olduk. Bu kardeşliğimizin yıllarca, gelecek nesillerimize aktarılmasını ve daim olmasını diliyorum” dedi.

rize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(25).jpg

Dostluk yemeği, Kore’den gelen misafirlere Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Emniyet Müdürü Altuğ Verdi ve İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ile diğer davetli protokol mensupları tarafından takdim edilen hediyelerle son buldu.

Yemekte ayrıca Rize’nin tanıtım filminin yer aldığı sinevizyon gösterisi hep birlikte izlenildi.

rize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(33).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(12).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(2).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(10).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(4).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(14).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(24).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(31).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(19).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(27).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(20).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(6).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(35).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(1).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(36).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(8).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(22).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(11).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(5).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(34).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(27)-001.jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(23).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(16).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(30).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(29).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(17).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(13).jpgrize’de-guney-kore-turk-kardesligi-gala-yemegi-duzenlendi-(3).jpg