Rize En Görkemli Seçilen Zil Kale ye Ziyaretçi Akını Hd

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘En görkemli’ seçilen Zil Kale’ye ziyaretçi akını

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en görkemli 13 kalesini sıraladı. İlk sırada, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken 200 ekolojik saha arasında gösterilen Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Vadisi’nde bulunan Zil Kale yer aldı. Sarp bir kaya üzerine inşa edilen kale, eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Yeri-yabancı turistlerin akınına uğrayan kaleyi, yaz döneminde yaklaşık 400 bin kişi ziyaret etti.

Çamlıhemşin ilçesinde 13’üncü yüzyılda bölgede yaşayan Kommenoslar tarafından 750 metre yüksekte sarp bir kaya üzerine inşa edilen Zilkale, Cenevizliler başta olmak üzere Rumlar ve Osmanlı tarafından 1800’lü yılların sonuna kadar kullanıldı. Yakın tarihte restore edilen ve Rize’deki önemli tarihi mekanlar arasında yer alan Zilkale, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan Türkiye’de en görkemli kaleler sıralamasında 13 kale arasında birinci seçildi. Eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen kale, yeri-yabancı turistlerin akınına uğruyor. Kale, bu yaz döneminde yaklaşık 400 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

‘MUHTEŞEM BİR DOĞA HARİKASI’

Kaleyi ziyaret gelenler karşılaştıkları manzara karşısında büyüleniyor. Ahmet Emin Öztürk, kalenin harika göründüğünü belirterek Bende ilk kez geldim. Manzarası harika. Kalenin yeri çok hoşuma gitti dedi.

İzmit’ten geldiklerini belirten Mehmet Ali Büyükköse de Doğası, şelaleleri ve kalesiyle bölge harika. Kale özellikle muhteşem. Herkesin gelip görmesini tavsiye ederiz diye konuştu.

Isparta’dan gelen Kemal Avşar ise Muhteşem doğa harikası bir yer. Geçmişi çok eski. Güçlü, kuvvetli ihtişamlı bir kale ifadelerini kullandı.

‘ZİL KALE, EMSALSİZ BİR YERDE’

Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından en görkemli kale sıralamasında ilk sırada gösterilen Zil Kale’nin birçok yönüyle gelen ziyaretçileri büyülediğini belirtti. Hocaoğlu, Tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunan Zil Kale, bulunduğu konum itibariyle emsalsiz bir yerde. Özellikle son yıllarda Zil Kale, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşı karşıya. Bu yıl toplamda 400 bin kişi Zil Kale’yi ziyaret etti. Bu çok önemli bir rakam ve her yıl ilgi giderek artıyor. Bu anlamda bölgede ciddi bir yoğunlukta söz konusu. Biz turizm çeşitliliği bakımından o bölgelere yeni destinasyonlar dahil ederek, Zil Kale ve sonrasında Elevit ile Çat Vadisi’nin de turizme dahil olması konusunda ciddi çalışmalarımız var. Bu bölgede, Zil Kale ana bir destinasyon olarak kendini gösteriyor. Rize’ye gelen her ziyaretçi bu tarihin görkemli kalesini mutlaka görmeleri gerekiyor. Zil Kale, suyun, doğanın, yeşilin ve tarihin yolculuğunu bir arada gösteriyor diye konuştu.