Rize de Lazbord ile Kayak Keyfi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rize’nin İkizdere ilçesi Meşe köyünde bu yıl 11.’si düzenlenen Petran Kayak Şenliği’nde vatandaşların “Lazbord” adını verdikleri ahşap kayaklarla kayması renkli görüntüler oluşturdu. Rize’nin 2200 rakımlı Meşe köyü Petran Yaylası’nda düzenlenen şenliğe amatör ve profesyonel çok sayıda kayakçı katıldı. Türkiye’nin birçok bölgesinden meraklıların da katıldığı şenlikte bölgede 200 yıldır ‘üzme tahtası’ diye kullanılan, son 11 yıldır ‘Petranboard’ ismi verilen kayak tahtaları ilgi odağı oldu. Meşe köyü sakinlerinin ‘Petranboard’ ve ‘Lazbord’ ismini verdikleri yarı ilkel kayak tahtaları ile profesyonel kayakçılara taş çıkartmaları dikkat çekerken, tahtayı kullanmakta güçlük çeken amatör kayakçıların kazaları da ilginç görüntüler oluşturdu. Tahta ile kayma cesareti gösteremeyenler ise yanlarında getirdikleri naylonlar ile kayarken ortaya renkli görüntüler çıktı.

“400 YILLIK BİR TARİHİ VAR”

Yöre sakinlerinden Hızır Havuz, “400 yıllık bir tarihi var. Başlarda namaz seccadeleri üzerinde, tahta üzerinde kayılarak yapılan bir spordu. Daha sonraları 200’lü yıllara gelince ulaşım aracı olarak kullanılmış, ticari olarak merkeze inmede kullanılmıştı. Günümüzde artık gençlerin bir eğlencesi haline geldi. Eskiden buralarda kahvehane olmadığı için gençler birleşerek, 20-30 kişi burada kayardık. Şimdi de 11’cisi düzenlenen bir şenlik haline getirdik. Her yıl aynı tarihte şenliğini yapıyoruz. Güzel bir organizasyon, yurdun her köşesinden insanlar gelerek burada doyasıya eğleniyorlar” dedi.

Şenliğe katılan Ferhat İlişe ise, “400 yıldır yapılan bu ata sporunu geldik gördük ve şahit olduk. Bu sporu çok eğlenceli bulduk. Geçen yıllarda resimlerde, videolarda ve internette gördük ama gelip görmek çok güzel oldu. Bu organizasyonda emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Türkiye’deki herkesi bekliyoruz, buraya gelip görsünler. İnsanların burada kayarken ahşap kayaklarla nasıl kaydıklarını, ne gibi tehlikeler atlattıklarını görün ki bunun ne kadar zor bir şey olduğunu anlayalım. Gözlüklerle snowboard yapmaya benzemiyor. Biz buna tahtadan ‘lazbord’ diyoruz” diye konuştu.

(Ersen Küçük – Ozan Köse/ İHA)