Restoranlar yemek kartlarını 1 günlük boykot edecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Restoran işletmecileri yüzde 10’a ulaşan komisyon ve 60 güne uzayan vadeyle çalışan yemek kartı şirketlerine karşı boykot uyarısını yeniden gündeme getirdi.

Dünya’dan Serkan Akıncı’nın haberine göre yüksek komisyonlar nedeniyle zaten düşük olan karlılıklarının tamamen ortadan kalkarak, kendilerini zarara uğrattığını savunan restoran ve lokantacılar, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde boykota gideceklerini söylüyorlar.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ın ise orta yolun bulunması için devreye girdiği belirtiliyor. Her iki tarafı da dinleyen Çağlar’ın yemek kartı şirketlerinden bir rapor aldığı, raporu inceleyen restoran sahiplerinin ise uzlaşmanın uzak olduğunu ve boykot kararı alacaklarını söyledikleri belirtiyor.

“YÜKSEK İSKONTO RESTORANLARDAN ÇIKIYOR”

Yemek kartı kullanan kişi sayısının 3.5 ile 5 milyon arasında olduğunu belirten Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, yemek kartı şirketlerinin kendilerinden yüzde 7.5-10 arasında komisyon aldığını, yaptıklarının zenginden alıp, fakire vermek olduğunu söyledi. Çalışanlarına yemek kartı dağıtan şirketlerin iskontoyla bu kartları aldığını, fakat iskontoların restoran ve lokantalara bindirildiğini ifade eden Bingöl, “Dünyada yüzde 3- 4 komisyon alınırken, bizde bu 2 kat fazla. Yemek kartı şirketleri müşterilerine yüksek oranda iskonto uyguluyor. Bunu da bizden çıkarıyorlar. Ödemelerinin vadelerini de yükseltiyorlar şimdi. 60 güne varan vadelerle sözleşme yenilemeye zorluyorlar” dedi.

Şirketlere uygulanan iskontonun yasadışı olduğunu söyleyen Bingöl, bunu Ticaret Bakanlığı ile görüştüklerini kaydetti. Bingöl, sözleşmelerin yeni şartlarla yenilenmesi halinde esnafların batabileceğine dikkat çekti. Sorunların ortadan kalkması için İTO Başkanı Çağlar’ın konuya müdahil olduğunu ve orta yol bulmaya çalıştığını bildiren Bingöl, şöyle devam etti: “Yemek kartı şirketleri İTO’ya bir rapor sundu, biz de inceleyeceğiz.

Görüşmelerden bir sonuç alamazsak, tarihini açıklayacağımız bir günde sembolik olarak 1 günlük boykot kararı alacağız. Sorun çözülmezse kalıcı bir boykot düşüneceğiz. 8 binin üstünde şube var derneğimize üye olanların ama, tüm sektör paydaşları bizimle birlikte hareket edeceklerini ifade ediyorlar. Yemek kartları 200 binin üstünde noktada geçiyor şu an.”