Priene Antik Kenti’ne ziyaretçi yoğunluğu

Priene Antik Kenti'ne ziyaretçi yoğunluğu
Priene Antik Kenti'ne ziyaretçi yoğunluğu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlçe merkezine 15 kilometre mesafede, Samsun Dağı’nın güney yamacında 370 metre yükseklikte sarp bir kaya üzerine kurulan antik kentte kazı çalışmaları, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert başkanlığında yapılıyor.

UNESCO KORUMASI ALTINA ALINDI

Dünya Servet Geçicisi Listesi’ne 6 Haziran’da dahil edilen antik kent; Athena Tapınağı, tiyatro, Demeter Tapınağı, agora, Zeus Tapınağı, bouleuterion, Yukarı Gymnasion, Aşağıda Gymnasion, Darı Tapınağı, Bizans kilisesi ve ev alanlarıyla dikkati çekiyor.

Priene Antik Kenti'ne ziyaretçi yoğunluğu

KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Prof. Dr. İbrahim Hkaan Mert, antik kentteki ilk kazı çalışmalarının 1890’da Alman bir takım kadar yapıldığını, kendilerinin de 2014 yılından beri kazılara devam ettiklerini belirtti.

ŞEHIR TASARIMCILIĞIN ÖRNEĞİ

Kentteki en önemli izlerin Helenistik döneme ait olduğunu, Roma ve Bizans dönemine ait yapıların da muhabere olduğuna işaret eden İbrahim Hakan Mert, Priene’de döneminin en modern büyük kasaba tasarımcılığı örneklerinden birisinin sergilendiğine sinyâl etti.

Priene Antik Kenti'ne ziyaretçi yoğunluğu

3 AYDA 8 BİNE YAKIN ZİYARETÇİ

Müze Müdürlüğünden alınan verilere tarafından, geçen sene takriben 10 bin ziyaretçi ağırlayan Priene, UNESCO Dünya Servet Geçici Listesi’ne dahil olmasının peşinde takriben 3 ayda 8 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı.