Porto Riko’da kasırgada ölenlerin sayısı 2 bini aştı

Porto Riko'da kasırgada ölenlerin sayısı 2 bini aştı
Porto Riko'da kasırgada ölenlerin sayısı 2 bini aştı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2017 yılında Karayip Adaları’nı vuran Maria Kasırgası’nın bilançosu yapılan araştırmalar sonrası daha yeni ortaya çıkıyor.

Bu araştırmaya göre; ölü sayısı 64’ten 2 bin 975’e dek yükseldi. Hükümet son bir yılda her zaman kasırga felaketinde hayatını kaybedenlerin reel sayısını vermemekle suçlanmıştı.

“BİLİMSEL DAYANAKLARI VAR”

Vali Rosello, düzenlediği basın toplantısında “Yetkililere resmi ölü sayısını 2,975’e çıkarmaları için talimat veriyorum” dedi. Rosello hem, “Bu tahmini bir sayı olsa da, bilimsel dayanakları var.” diye konuştu.

Porto Riko hükümeti daha önce ölü sayısının 64’ten pozitif olduğunu kabul etmiş, bir takım uzmanların tahmini rakamı 4,600 olarak vermesine rağmen, devlete ait ölü sayısını değiştirmemişti. Porto Rikolu yetkililer, Maria Kasırgası’nın üzerinden bir sene geçmesine rağmen altyapıyı ve baskı nakil şebekelerini yenilemekte zorlanıyor. Yaraların sarılması, 139 milyar dolara mâl olacak.

Güncel veriler ise, ABD’deki George Washington Üniversitesi’nin araştırmalarına dayanıyor. Araştırmacılar, Maria’nın adayı vurduğu Eylül 2017 ile Şubat 2018 tarihleri arasındaki verileri inceledi. Porto Riko hükümeti de bağımsız araştırmanın sonuçlarını kabul etti.

Porto Riko'da kasırgada ölenlerin sayısı 2 bini aştı

ELEKTRİK KESİNTİLERİ, TEMIZ SU YETERSİZLİĞİ

Aynı araştırma, Porto Riko’da yoksulların kasırga sonrası hayatını kaybetmesi ihtimalinin yüzde 45 daha pozitif olduğuna muhabere etti. Maria Kasırgası sonrası tedavi koşulları ve temiz suya erişimin yetersizliği ile yeniden eden elektik kesintileri sebebiyle, fazla sayıda insan hayatını kaybetmişti. Karayip Adası, 3,3 milyon ABD vatandaşına ev sahipliği yapıyor. Oysa bu son araştırmaya tarafından kasırga nedeniyle nüfusun yüzde 8’i evlerini terk etti.