Pilot üniversite projeleri meyvelerini veriyor

Pilot üniversite projeleri meyvelerini veriyor
Pilot üniversite projeleri meyvelerini veriyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurumları YÖK’ün tarım ve jeotermalde pilot kurum seçtiği Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin (AEÜ) hazırladığı projelerde fiziki adımlar atılarak bölge halkına ve yatırımcısına takviye olunuyor.

AEÜ tarafından hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile YÖK göre desteklenen tarım ve jeotermal konulu 7 proje hayata geçirilmeye başlandı. Projelerden jeotermal suyun da kullanılacağı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açıldı.

Tarım projeleri arasında bulunan Jeotermal Seracılık Projesi’ne kaynak sağlayacak termal suyun kampüs alanına getirilmesi ve çiftçilere data desteği sağlayacak tatbik serasının kurulmasıyla ilgili ihale hazırlıkları da tamamlandı.

PROTOKOL İMZALANDI

Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, merkeze bağlı Karakurt bölgesinde 500 dekarlık alanda jeotermal ısıtma ile sera üretimi yapmayı planlayan bir yatırımcıya başvuru desteği verilmesini taşıyan protokolü imzaladı.

Süreci değerlendiren Vatan Karakaya, YÖK’ün Üniversitelerin Yöresel Yeniden Yapılanma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi çerçevesinde, jeotermal ve tarım alanlarında Yem Bitkileri ve Tarım, Ceviz Üretimi, Jeotermal Seracılık, Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Sporcu Rehabilitasyon Merkezi ve Termal Su Sondajı projelerini hazırladıklarını belirterek, bunların desteklenmeye değer bulunduğunu açıklama etti.

GAYE UYGULAMALI SERA

Kırşehir’in sahip olduğu jeotermal potansiyelin yöresel kalkınmaya katkı verecek şekilde değerlendirilmesini amaçladıklarını vurgulan Vatan Karakaya, jeotermal suyun kampüs alanına getirilmesi çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu, bu yıl da dilekçe serası kurulacağını dile getirdi.

Vatan Karakaya, “2017 yılında jeotermal iletim hattı projemizin ihalesini yaptık. Sıcak suyumuzu kampüse taşıyoruz. Bu yılki hamlemiz de başvuru seramızı düzenlemek. Hazırlıklarımız başladı. En kısa zamanda ihaleye çıkacağız.” dedi.

Pilot üniversite projeleri meyvelerini veriyor