Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa
Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Güneydoğu’yu keşfe meydana çıkan bilir: Şanlıurfa 12 bin yıllık müthiş bir tarih lakin biz şehri, taş duvarlar, özgün mimari gibi kelimelerle klişe bir sanat tarihi ders kitabına çevirmeyelim. Bu toprakların her bir karışı, zamanında Hititler ’in, Persler ’in, Ipek yolu tüccarlarının cirit attığı yerlerdi. Moğol ’u da gelmiş, Peygamber ’i de. Kalabalığı ve sıcağı bunalttı ama Şanlıurfa, sofrasından kültürüne, her haliyle bizi tavladı.

URFA ’DA BİR GÜN

O KADAR yolu bu sıcakta otobüsle gidecek kadar delirmedik; THY ’nin kampanyalı biletlerinden Şanlıurfa tarifesini aldık, düştük yollara. Kendimizi bu şehre hazırlarken türküleri de dilimizdeydi : ‘ ’Urfalıyam ezelden, gönlüm geçmez güzelden… ’ ’ demeye kalmadı 1 saat 15 dakika gibi kısa bir vakit sonra kendimizi Şanlıurfa ’da bulduk. Bir güne ne değin lahmacun ne kadar tarihi yer sığdırabilirsek; böylece yedik, içtik, gezdik.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

GELIR GELMEZ YEMEĞE KOŞTUK

Şanlıurfa ’da görmen gereken binlerce tarihi eser var lakin şehrin sana en güzel kıyağı, her adımda karnını acıktıran müthiş bir sofra ile taçlandırması oluyor. Sabahın ilk ışıklarıyla ciğerli bir kahvaltıyla karşılaştık. Sabah sabah ciğer kebap istemeyenler için ise tirit çorbası var;  fırından yeni çıkmış tırnaklı pide de var istersen.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

ÇARŞI PAZAR

Gümrük Han, Hüseyniye Çarşısı ’ndaki bakırcılar; Kazzaz Han’da şal ve bölgesel giysi satan dükkânlar; Sipahi Çarşısı’ndaki kilimciler ve eskiciler ziyaret edilmesi gereken en güzel sokaklardan sadece birkaçı.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

HALFETİ ’DE TEKNE TURU

Halfeti, Cittaslow yani Sakin Şehir Halkı ünvanını alan nadir yerlerden. Burası merkeze 1,5 saat uzaklıkta olsa da gitmeye layık bir rotaydı. Fırat Nehrinin aşağıda kalan taş mimarisiyle gözümde bir akvaryum manzarası vardı. Suyun aşağıda kalan balıklar değil, şehrin kendisiydi.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

Fotoğrafta suyun aşağı kalan bir camii görüyorsunuz. Tekne turuyla bu acayip manzarayı seyredebilirsin.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

SİYAH GÜLÜ DIĞER YERDE YETİŞMİYOR

Bir diğer özelliği de, bütün dünyada siyah gülün yetişebildiği tek yer olması. En önemli özelliği ise, dalından koparılıp diğer bir yere götürüldüğünde rengi değişiyor, tohumu alınıp diğer topraklarda yetiştirildiğinde siyah gül vermiyor. Yani siyah gülü Şanlıurfa dışında görürsen, o topraktan şüpheleneceksin.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

DÜNYANIN BIRINCIL ÜNİVERSİTESİ HARRAN ’DAYDI

Harran ’ın en cazibeli noktalarından biri, mezun olmayı dört gözle beklediğiniz üniversitelerin atasına konut sahipliği yapması. Geçmişte, dünyanın birincil üniversitelerinden biri buradaydı fakat Moğolların yıkımına uğrayan üniversiteden geriye doğru böylece eksik şey kalmış.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

KONİK EVLER

Harran ’ı Harran yapan bir öteki nitelik ise Konik Evler. Bu taştan örülüp çamurla kaplanan evler doğal klimaya sahip; yazın serin, kışın sıcaklar. Bölgesel kıyafetleriyle millet bu evlerin yanında bir film stüdyosunu andırıyor. Günümüz metropol betonarmelerinden alışık olduğumuz tek bir araç gereç yok. Her şey doğanın bir üretimi.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

GIZEMLI TURİZM: BALIKLIGÖL

Urfa peygamberler kenti olarak biliniyor. Geçmişi 12 bin yıllık tarihe sahip kentte Âdem, Eyyüp, İbrahim, Şuayip ve İlyas peygamberlerin yaşadığına inanılıyor. bu nedenle kentte fazla sayıda tanrısal kabul edilen mekân var. Balıklıgöl kutsal kabul edilen balıklarını ve Rizvaniye Camii ’nin suyun üzerine düşen harikulade manzarasını izlemenin mistik büyüsünü sunuyor. Bulunduğu yerde iki göl, Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman yer alıyor.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

AKŞAM YEMEĞİ İÇİN ‘CEVAHİR HAN ’ DEDİLER

Akşam yemeği için Cevahir Han var dediler, gittik. Burada yemek değil tarih kokusu eşliğinde karın doyuruyorsunuz. Siz neler yiyeceğinizi biliyorsunuz. Gaziantep ’e de selam olsun; o güzel baklavaların fıstığı da burada yetişiyor. Baklava değil mu baklava…

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

ÜNLÜ SIRA GECELERİ

Ipek yolunda ticaret yapan kervanların duraklarından biri olan büyük bir han içine kurulu bu restoranda sıra geceleri de düzenleniyor. Sıra gecesi geleneği esnafın uzun kış geceleri keza eğlenmek ayrıca de dertleşmek için bir araya gelmesi ile başlamış. Esnaf her cuma gecesi sırayla bir evde toplanır, önce yemek yer, dertleşir sonra hep birlikte türkü söylenirmiş. Her Hâlükarda Güneydoğu ’yu ilim ilim iliklerinizde hissedeceğiniz bu gece eğlencesini kaçırmazsınız diye düşünüyorum.

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa

Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa