Patent Albayrak Ekonomik Dalgalanmayı Değerlendirdi: Dolar Merkezli Tehdit Edildiğimiz Bir Işlem Yaşıyoruz

Patent Albayrak Ekonomik Dalgalanmayı Değerlendirdi: Dolar Merkezli Tehdit Edildiğimiz Bir Işlem Yaşıyoruz
Patent Albayrak Ekonomik Dalgalanmayı Değerlendirdi: Dolar Merkezli Tehdit Edildiğimiz Bir Işlem Yaşıyoruz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

4. Reform Eylem Grubu Toplantısı sonrası açıklamalarda yer alan Define ve Maliye Bakanı Patent Albayrak, “Bahsettiğiniz üzere AB, Türkiye interlandında ABD kaynaklı bir türbülans yaşıyoruz. Ekonomi merkezli, dolar merkezli tehdit edildiğimiz bir süreç yaşıyoruz. Bundan dünyadaki tüm ülkeler etkileniyor. Yeni bir süreci yönetme motivasyonu söz konusu. ABD’nin bu çıkışları, adımları Türkiye gibi, Avrupa içinde soru işaretlerini beraberinde getiriyor.” ifadelerini kullandı.

“FRANSA VE ALMANYA GİBİ ÜLKELERİN SİYASİ DESTEĞİNİ ALDIK”

Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görüşme sonrası yaptığı açıklamalar:

Çok tarihi bir işlem, önemli bir süre. Manâlı bir buluşma olarak ortaya çıktı. Toplantı konusunda bakanımız da bahsetti. Gümrük Birliği ve vize serbestisi konularının konuşulduğu verimli bir görüşme oldu. Keza vize serbestisi olsun ayrıca AB üyeliği konusu olsun, bereketli bir görüşme oldu. 10 Ağustos tarihi ile ekonomimiz niyet alındı. Gerginlik en üstteki seviyeye çıktı. AB, Almanya ve Fransa ilk önce almak üzere müttefiklik ruhuna yerinde açıklamalar geldi. Bundan sonraki süreçte bu toplantıların ehemmiyetini çok farklı değerlendirmemiz gerekilen bir işlem. ABD’nin yaptırımları sonrası ülkemiz hesaplı anlamda fazla pozitif saldırıya uğrayan bir konumda yer aldı. Fransa, Almanya gibi ülkelerin siyasi desteğini aldık. Türkiye’nin hesaplı göstergeleriyle açıklanamayacak, çoğu kesimin mutabık kaldığını gördük.

“DIŞ TİCARET AÇIĞINDA YÜZDE 33 GERİLEME GÖRÜYORUZ”

Finans çevreleri ile yaptığımız çalışmalarla Türkiye’nin idareli gerçekleri ile açıklanamayacak siyasi bir şey olduğunu gördük. Bankalarımızla birlikte gerçek adımlar atmaya başladık. Bu vesile ile bugün açıklanan ithalat ve ihracat rakamları epeyce fazla değerler ortaya koydu. Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığından yüzde 33 gerileme görüyoruz. Bu kayda değer. Cari açığımızdaki iyileşme hesaplı dengelenme stratejimiz, realize olmaya başladı. Cari açığın düşmesinin yanında mali iyileşme açısından bir takım gelişmeler de oluyor ve olacak. Vergi barışı, bedelli askerlik, imar barışı açısından beklentinin üstünde gelir elde edildi. 5.5 milyon mükellefimizden, 60 milyardan pozitif rakama ulaşıldı.Bankalarımız ve reel sektörümüzle birlikte ortak adımlar atmaya başladık. Bugün açıklanan ihracat ve ithalat rakamları oldukça pozitif bir gösterge ortaya koydu.

“KAMUDA TASARRUFTA İYİLEŞME GÖRÜYORUZ”

Türk ekonomisinin en kayda değer sorunlarından biri olan cari açığı azaltma en manâlı hedeflerimizden biridir. Kamuda başlattığımız tasarrufta iyileşme görüyoruz, göreceğiz.

“ENFLASYONLA ÇABA AÇISINDAN ÇOK ENERJIK BİR YIL OLACAK”

Enflasyonla uğraş konusunda fazla daha fazla mesuliyet alarak uygulayacağımız politikalar, güçlü finansal politikalarla, MB ve paydaşlarımızla birlikte enflasyonla uğraş açısından çok zinde bir yıl olacak. Türkiye parasal sistemi güçlü meydan okumalara karşı finansal gücünü fazla kuvvetli mimari inşa etme durumunda. Bu noktada da kurumlarımız daha etkili yer alacak. Yerli ve yabancı yatırımcı kaynak çeşitliliği noktasında ayrı bir noktaya taşıyacağız.

“DOLAR MERKEZLİ TEHDIT EDİLDİĞİMİZ BİR IŞLEM YAŞIYORUZ”

Bahsettiğiniz üzere AB, Türkiye interlandında ABD kaynaklı bir türbülans yaşıyoruz. Ekonomi merkezli, dolar merkezli korkutma edildiğimiz bir işlem yaşıyoruz. Bundan dünyadaki bütün ülkeler etkileniyor. Yeni bir süreci yönetme motivasyonu söz konusu. ABD’nin bu çıkışları, adımları Türkiye gibi, Avrupa içinde soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bundan dünyadaki çoğu ülke etkileniyor. Türkiye-AB açısından ciddi bir işlem. ABD’nin bu hamleleri Türkiye için olduğu değin öteki ülkeler için de önem taşıyor. Yüzlerce yıllık bir geçmişi, diplomasi tarihi olan motivasyonu da beraberinde getiriyor. Pazartesi Fransa ziyareti, önümüzdeki hafta bir İngiltere, Eylül’ün birincil haftası Almanya ziyareti olacak. Bundan daha sonra tarihi belirlenmediği için söylemeyeyim, önemli bir ülkeye ziyaretimiz olacak. Bu ziyaretlerle fazla daha kayda değer bir noktaya taşınacağını söylemeliyim. Bir tarafta irade var, bir tarafta yahut çözüm olmaz.”