Özel sektöre Sudan’a ekim yapma daveti

Özel sektöre Sudan'a ekim yapma daveti
Özel sektöre Sudan'a ekim yapma daveti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın öncülüğünde Sudan’da gerçekleştirdikleri temaslara ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Sudan’dan 99 yıllığına kiralanan tarım arazilerinin işletilmesi için yüzde 80’i Türkiye ve yüzde 20’si Sudan ortaklığıyla kurulan milletlerarası şirketin bir şubesini Hartum’da kurduklarını dile getiren Pakdemirli, laf konusu ofiste 12 bin 500 hektarlık arazide kurulacak pilot çiftliğe ilişkin işlemlerin yapılacağını aktardı.

“ÖZEL SEKTÖRE DE ÖRNEK OLACAK”

Pakdemirli, ofisin açılışının peşinde, Türkiye ve Sudan tarafının bir araya gelerek yatırımlara başlayacaklarına göze çarpan ederek, “Oradaki altyapılar ihtiyaçları karşılanacak. bununla birlikte misal tarımsal üretim yapılacak. Bu üretim, oraya yatırıma ziyafet edeceğimiz özel sektöre de misal olacak. Pilot arazinin minik bir kısmında misal üretim yaparken, diğer kısmını özel sektöre açacağız.” diye konuştu.

YATIRIM ÇAĞRISI YAPILACAK

Özel sektöre, düzenleyecekleri toplantıyla yatırım çağrısında bulunacaklarını ve bu kapsamda kitapçık da hazırlatacaklarını gösteren Pakdemirli, Sudan’daki ofise özel sektörü ziyafet edip, toprakları yerinde göstereceklerini de anlattı. Pakdemirli, 2019 yılından itibaren bu arazileri Türk girişimcilerin yatırımlarına açmaya başlayacaklarını söyledi.

Sudan’daki toprakların, pamuk, soya ve susam öncelikli edinmek üzere muz ve mango üretimi için çok uygun olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, Türkiye’nin yalnızca pamuk ve ürünleri, soya ve susamda 4 milyar dolarlık ithalatı olduğunu bildirdi.

Pakdemirli, bu projede, iki ülke için “kazan kazan” prensibiyle hareket ettiklerini belirterek, “Onların da tarım teknolojilerine ilişkin data birikimine ihtiyaçları var. Biz onlara bu birikimi ve istihdam olanağı sağlayacağız. Bize verdikleri arazilerde eğitim imkanları yaratılacak ve tarımsal uygulamalar gösterilecek.” diye konuştu. Pakdemirli, Sudan’da yapılacak tarımsal üretimin, Türkiye pazarı ile diğer ülkelere de ihraç edilebileceğini söyledi.

“KİRALAMA SÜRESİ 35 YILLA BAŞLATILACAK”

Sudan temasları dahilinde, söz konusu arazilerin özel sektöre kiralanmasına ilişkin yöntem ve esasları da belirlediklerini anlatan Pakdemirli, “Sudan ve Türk özel sektörü kol kola girecek. Bu kapsamda, traktör, makine, sulandırma, gübre, hap ve tohum firmaları için de fırsatlar oluşacak. Özel sektöre yapılacak kiralama süresi 35 yılla başlatılacak ve 32’şer yıllık sürelerle uzatılabilecek. İsteyen firmalar için bu zaman daha kısa da tutulabilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, laf konusu proje ile iklimsel nedenle Türkiye’de üretilmeyen veya üretimi beceriksiz kalan tarımsal ürün ihtiyacının karşılanıp yiyecek arzının güvence altına alınmasının amaçlandığına dikkati çekerek, “Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin gereksinim duyduğu tarımsal ham madde tedariki garanti altına alınacak ve tamamlanmış tarımsal ürünlerde ihracat artacak. Sıfır gümrük anlaşmalarıyla ürünler gelecek. Proje, Sudan tarım sektörünün gelişmesine ve o ülkenin refahına da katkıda bulunacak. Her iki ülkede istihdam ve ticaretinde büyüme olacak.” ifadelerini kullandı.