Otopark Yönetmeliğinde değiştirme

Otopark Yönetmeliğinde değiştirme
Otopark Yönetmeliğinde değiştirme
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığı bilgiye takriben, yürürlük açılış tarihi 1 Ocak 2019 olarak belirlenen Otopark Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle bu tarih 15 Eylül’e alındı. Buna kadar, Otopark Yönetmeliği ile halen “her 3 daireye 1 otopark” zorunluluğu, “her 1 daireye 1 otopark” olarak revize edilirken, belediyelerin bu sayıyı artırabilmelerine de imkan sağlandı.

TAPUDA BELİRTİLECEK

Yönetmelikle her otopark yerinin, belediyelerce bu yönde karar alınması halinde, ait olduğu bağımsız bölümün eklentisi olarak tapuda belirtilebilmesi imkanı da getiriliyor. İmar Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme ile yeniden yönetmelikte bulunan bir öteki icat ise su basman kotu +1,20 metre aşağı yapılacak olan ve yapı ihtiyacının 2 katı dek otopark alanı emsal hesabı dıştan tutulması olarak belirlendi. Bu sayede Bakanlıkça bina bahçelerinin otopark olarak kullanımının azaltılması hedeflendi.

Otopark Yönetmeliğinde değişiklik

OTOPARKLAR EMSAL HARİCİ TUTULACAK

Ayrıntılarıyla gömülü bodrum katlarda yer alan ve açığa çıkamayan otoparklar ise alan sınırı olmadan iyice emsal harici tutulacak. Yönetmelikle zeminin altında kalmak kaydıyla tabi ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin ise yola 3 metre kalana değin altı adamakıllı otopark yapılabilir ülkü getirilecek. Ön bahçe genişliği minimum 7 metre olan parsellerde ise binaya en az 2 metre mesafe ele vermek kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek.

YAPI BAHÇELERİ DE IKI TARAFLI OTOPARK OLARAK DÜZENLENECEK

Komşu iki parselin anlaşması ve tapuya şerh düşülmesi halinde ise aradaki duvar kaldırılarak bu alan geçiş yolu olarak düzenlenmek kaydıyla komşu bina bahçeleri de ortak otopark olarak düzenlenebilecek.

Yönetmelikle hem parselin arka bahçelerinde mekanik otopark yapma imkanı getirilecek. Hem bugün yapılan bir değişiklikle de cephesi 9 metreden ya da alanı 250 metrekareden minik olan, mimari ve alan yetersizliği nedenleriyle kısmen otopark yapılabilen parsellerde, otopark ihtiyacının en az yarısının parselinde karşılanabilmesi halinde ev için gereken minimum otopark ihtiyacı yüzde 50 oranında azaltılabilecek.

Otopark Yönetmeliğinde değişiklik

Yönetmelikle parselinde otopark yapılamayan durumlar sınırlandırılıyor. Mekanik ve otomatik park sistemleri de kullanılmasına rağmen gerçi otopark teşkil edilemeyen yapılar ile tarihi binalar ve cephesi fazla sıcacık olup minimum otopark alanı teşkil edilemeyen yapılar haricindeki tüm binalarda da otopark yapılması zorunlu hale geldi. öte taraftan, otopark teşkil edilemeyen bu binalarda ise yürüyüş mesafesindeki diğer bir otoparktan yer gösterilmesi ve tapuya şerh edilmesi de gerekli tutulan yönetmelikle otopark teşkil edilememesi nedeniyle otopark bedeli alınan parsellere de mutlak suretle binanın iskanından önce otopark yapılması zorunluluğu getirildi.

“PARK ET- DEVAM ET”

Bu sayede otopark bedeli ödeyip, otopark yapımından imtina edilmesinin de önüne geçilmiş oldu. Keza, yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle otopark teşkil edilememesi nedeniyle alınan otopark bedelinin yüzde 25’inin peşin ödenip, ruhsat alınması uygulaması da terk ediliyor. Düzenlemeyle bu bedelin tamamının ruhsat alınmadan önce tahsil edilmesi gerekiyor. Otopark bedelleri açısından, belediye meclislerince kentin sosyoekonomik durumu gibi kriterlere göre bölgelere ayrılabilmesi ve düşük bölgelerde yüzde 40’a kadar indirim uygulayabilmesi şartı da yönetmelikteki düzenlemeler arasında yer alıyor. Yönetmelikle ticaret bölgeleri ile ticaretin olduğu ev bölgelerinde otopark yapımını desteklemek adına bu alanlarda plan değişikliği olmadan otopark yapılabilmesi de sağlandı. Yapılacak ticari mekanların işlevine göre gereken otopark yeri ayrılması zorunluluğu da getirildi. Yönetmelikte araç trafiğinin şehrin merkezine yönlenmesinin engellenmesi adına da düzenlemeler de yer alıyor.

Bu kapsamda ulaşım ana planlarında şehrin çeperlerinde ve esas toplu nakliye ve aktarma istasyonlarına yürüme mesafesinde “park et-devam et” otopark yerleri ayrılması zorunluluğu da getiriliyor.

Otopark Yönetmeliğinde değişiklik

PARK VE MEYDANLARIN ALTI OTOPARK OLABİLECEK

Park ve meydanların üstteki dokusu bozulmadan altına otopark yapılabilecek. Tüm otopark alanlarının yüzde 1’i bisiklet, yüzde 5’i engelli ve yüzde 2’si elektrikli araçlar için düzenlenecek.

Açık otoparklarda yağmur sularının yüzeysel akışa geçmesini eksilmek nedeniyle yüzey kaplamalarının geçirimli araç gereç ile yapılması esası da getiren yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce ruhsat işlemleri başlayan yapılar, eski yönetmeliğe kadar ruhsat alabilecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 15 Eylül’den önce, noter tasdikli inşaat yapım sözleşmesi düzenlenmiş, imar durum belgesi ve güzergah rölövesi alınarak, yapı ruhsatı başvurusu olan yapılarda istek edilmesi halinde önceki yönetmeliğe kadar başvuru formu yapılma imkanı da sağlanacak.