Örtülü zam yapan firmalara idari işlem

Örtülü zam yapan firmalara idari işlem
Örtülü zam yapan firmalara idari işlem
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanlığı, son dönemde finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat haberdar olan bir takım spekülatörlerin dağıtılmış ürün ve mahsul gruplarında talep-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları yaptığı yönündeki duyumlar üzerine saha denetimlerini sıklaştırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya tarafından, bakanlık yetkilileri, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine karşın bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenleri tespit etmek amacıyla Türkiye genelinde bir fazla ilde dağıtılmış sektörlerde etkinlik belirten meslek yerlerini denetledi.

81 İLDE BENZEYEN ZAMANLI YOKLAMA

81 ilde eş zamanlı denetimler kapsamında, Ankara’da Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal ve İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar’ın koordinasyonunda gıda, mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren meslek yerlerine gidildi. Ekipler, fiyatlarda anlık yapılan değişimleri inceledi ve bu şartların değişmesi hakkında veri aldı.

GRAMAJ DÜŞÜRÜLEREK ÖRTÜLÜ ZAM YAPILDI

Yapılan denetimler neticesinde bir takım temel mahsul gruplarında normalin üzerinde fiyat artışları gözlemlendi. Ayrıca bir takım mahsul gruplarında gramaj düşürülerek örtülü zam yapıldığı ve fiyat etiketi ile ambalajlarda mevzuata uygunsuzluk bulunduğu tespit edildi.

YÖNETIMLE ILGILI İŞLEMLER BAŞLATILDI

Bakanlık göre laf konusu uygulamalarla ilgili zorunlu idari işlemler başlatıldı.

“FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRILMAYACAK”

Ticaret Bakanlığı’nca fırsatçılığın önlemek amacıyla yapılan denetimler 3 koldan gerçekleştiriliyor.

Bu çerçevede “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu”, “Ticari Reklam ve Haksız ticari Uygulamalar Yönetmeliği”, “4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun” dahilinde denetimler yapılıyor. Anormallik saptama edilen uygulamalara ilişkin bu mevzuatların cezai hükümleri çerçevesinde yaptırım uygulanıyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da son dönemde mali piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat olarak görebilen bazı spekülatörlerin, dağıtılmış ürün ve ürün gruplarında talep-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları, stokçuluk gibi piyasada fiyat oluşumunu bozucu davranışlar gerçekleştirdiklerini açıklama ederek, bakanlık olarak gelişmeleri anlık takip ederek, piyasa dengesinin bozulmasını yasaklayıcı tedbirleri almaya devam edeceklerini açıklamıştı.

ALDATICI TİCARİ UYGULAMALAR

Devlete Ait Gazete’de cuma günü yayımlanan Ticari Reklam ve Hileli Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’le “girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mülk veya hizmetin satış fiyatında haklı bir olmaksızın artma yerine getirmek” aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alınmıştı.