Ordu’daki selde bin 100 ton fındık hasar fark etti

Ordu'daki selde bin 100 ton fındık hasar fark etti
Ordu'daki selde bin 100 ton fındık hasar fark etti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Valilikten Ordu’da yaşanan su baskını felaketi ile ilgili yapılan açıklamada, kentte 8-10 Ağustos’ta meydana gelen aşırı yağışlar sonucunda su baskını, sel, heyelan ve kaya düşmesi olaylarının yaşandığı belirtildi.

Ünye, İkizce, Çaybaşı, Fatsa ve Perşembe ilçelerinde yağışın etkin olduğu anımsatılan açıklamada, bir vatandaşın hayatını kaybettiği, 9 vatandaşın yaralandığı, 356 meslek yerini, 99 konutu su bastığı, 9 köprünün ise tamamen yıkıldığı kaydedildi.

Afetten etkilenen bin 325 vatandaşın bulunduğu yerden tahliye edildiği bilgisi paylaşılan açıklamada, yaşanan afetlerde yaralanan 9 vatandaştan 6’sının taburcu edildiği, 3’ünün ise tedavilerinin sürdüğü, bir kişinin de temizleme çalışmaları esnasında yaralanarak çare altına alındığı bildirildi.

BİN 100 TON FINDIK ZARAR GÖRDÜ

Açıklamada, heyelan, toprak kayması ve sel riski sebebiyle 109 konutun tahliyesinin yapıldığı, afetten etkilenen 60 ev, 350 meslek yerinin belediye ekiplerinin yardımı, 39 evin ise vatandaşların kendi imkanlarıyla temizlendiği, 6 evin ise ağır hasarlı olduğu için içine girilemediği belirtildi.

Kentte yaşanan afete bin 64 personel, 365 meslek makinesi, 5 AFAD arabulucu ve 9 112 ambulansı ile müdahale edildiği bildirilen açıklamada, “Fındık ürününde meydana gelen hasarı saptamak üzere Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün oluşturduğu 14 ayrı ekiple arazide yapılan saptama çalışmalarında, 3 bin civarında fındık üreticisi ile bire bir mülâkat üretilmiş, fındık bahçeleri incelenmiş ve bunun neticesinde bin 100 ton civarında fındık ürününün hasar gördüğü değerlendirilmektedir.” ifadesi kullanıldı.

Ordu'daki selde bin 100 ton fındık zarar gördü

ZARAR TESPIT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Açıklamada, Çaybaşı ilçesinde 17 bin civciv, Perşembe’de 78, Fatsa’da 40, Ünye’de ise 130 arılı kovan ile 5 büyükbaş hayvanın telef olduğu kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı göre görevlendirilen 10 personel ile ilimizdeki 30 personelden müteşekkil 40 kişiden oluşan 20 farklı ekipçe, ön zarar tespit çalışmaları başlatılmıştır. Zarar tespit ekiplerince şu esas dek 257 başvuru değerlendirilmiş olup, bunlardan 13’ü ağır hasarlı, 69’u eksik hasarlı, 175’i ise hasarsız olarak değerlendirilmiştir. Kesin hasar saptama çalışmaları ise devam etmektedir. İl Felaket ve Acil Şart Müdürlüğü ekiplerince jeolojik etüt çalışmaları sürdürülmekte olup, şu ana dek yapılan çalışmalarda 27 ev ve 12 ahırın nakline, 1 konutun geçici nakline, 12 konut ve 1 iş yerinin ise ıslah edilmesine karar verilmiş olup, bölgedeki jeolojik etüt çalışmalarına devam edilmektedir.”

AFETZEDELERE IVEDI YARDIM ÖDENEĞİ

Afetzedelere, AFAD Başkanlığınca 150 çadır, 500 battaniye, Kızılay göre 300 yatak, 300 battaniye, 200 hijyen paketi ve 650 şahsiyet sıcak yemek yemek verildiği belirtilen açıklamada, Çaybaşı ilçesi Taşkesiği Mahallesi’nde evleri terhis edilen ve İlküvez Fazla Programlı Lisesinin pansiyonunda kalan 128 vatandaşa sıcak yemek dağıtımının devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, AFAD kadar kente gönderilen 500 bin lira acil takviye ödeneğinin, afetzedelere belirlenen kriterler doğrultusunda ödemesine başlandığı aktarıldı.

Ordu'daki selde bin 100 ton fındık zarar gördü

IRMAĞIN ISLAH ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAk

Ünye’de manâlı hasarın meydana geldiği Cevizdere Irmağı’nda taşkınları durdurmak amacıyla ıslah çalışmalarının başlatıldığı açıklanmış açıklamada, “Islah çalışmalarında karşılaşılan sahiplik sorunlarını tamir etmek üzere Vali Yardımcısı Ahmet Arık başkanlığında, Ünye Kaymakamlığı, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye Belediyesi, DSİ Samsun Alan Müdürlüğü, İl Facia ve Acil Koşul Müdürlüğü yetkililerinden müteşekkil bir komisyon oluşturulmuştur. Cevizdere Irmağı Islah Projesi en kısa sürede hazırlanıp, ırmağın ıslah çalışmalarına başlanacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Ordu'daki selde bin 100 ton fındık zarar gördü

“HAYAT NORMALE DÖNDÜ”

Afet olayının meydana geldiği andan itibaren devletin, vatandaşlarının yanında yer aldığına sinyâl edilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Afetin yol açtığı hasarlar ve zararlar süratle giderilmektedir. Facia bölgesinde genel anlamda yaşam normale dönmüş olup, ulaşım, elektrik, içme suyu gibi esas hizmetlerde herhangi bir aksilik bulunmamaktadır. Bakım, yenileme ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. öte yandan, vatandaşlarımızın karşılaştığı her türlü hasar, ziyan, hasarların tespiti için incelemeler tez yürütülmektedir.”