Okyanus yüzeyindeki sıcaklıkta son 100 yılın rekoru

Okyanus yüzeyindeki sıcaklıkta son 100 yılın rekoru
Okyanus yüzeyindeki sıcaklıkta son 100 yılın rekoru
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, bu yaz okyanus yüzeyindeki sıcaklık dalgasının son 100 yılın kayıtlarına göre rekor kırdığını açıkladı.

ABD San Diego sahilinde çözümleme yapan bilim insanları, 1916 yılından beri günlük ölçümleri yapılan deniz suyu sıcaklığında ağustos başında 26,5 santigrat ile en yüksek seviyeyi tespit ettiklerini duyurdu.

Uydu verilerinin yanında gemi ve şamandıralarla deniz yüzeyinde yapılan ölçümler sonucu, 1982-2016 arasında deniz sıcaklık dalgalarının iki kat arttığı ortaya kondu. Dünya’nın ısınmasıyla bunun daha genel ve şiddetli ayla geleceği ve uzun vadede fazla ısınmanın okyanuslardaki hayata zarar vereceği kaydedildi.

DENİZ CANLILARI RISK ALTINDA

Çoğu deniz canlısının, karadakilere kıyasla fazla gizli bir sıcaklık aralığında hayatta kalabilecek şekilde yaşadığı, çoğalan küresel ısınmanın sonucunun fazla yıkıcı olabileceği vurgulandı.

İskoçya Deniz Enstitüsü çevre bilimcisi Michael Burrows, ıstakoz gibi bir takım hayvanların ısınmaya uyum sağlayabileceğini ama mercan kayalığı ve alg örtüsünün ve bunlara bağımlı yaşamış deniz canlılarının “gerçek bir risk aşağı” olacağını belirtti.

“ŞOKE EDİCİ”

Queensland Üniversitesi deniz biyoloğu Hoegh Gudlberg, her 4 balıktan birinin mercan kayalıkları içinde ya da etrafında yaşadığını ifade ederek “Okyanustaki canlı çeşitliliğinin büyük bir kısmı okyanus tabanının epeyce ufak bir miktarına bağlıdır.” dedi.

Scripps Okyanus Bilimi Enstitüsünden Art Miller, “Karada sıcaklık dalgaları olduğu gibi, okyanusta da var. Daima sıcaklık rekoru kırdık. Bu hayret verici değil fakat şoke edici.” dedi.

Miller, okyanus yüzeyindeki ısınmadan nedeniyle sirkülasyondaki değişimlerin mikroskobik bitki çoğalmasını olumsuz etkileyeceğine, dolayısıyla deniz ürünleri ağının temelini yaratıcı ufak organizmaları azaltacağına dikkati çekti.