Obama’dan Trump’a: Amerikalılar kabadayıları izlemez

Obama'dan Trump'a: Amerikalılar kabadayıları izlemez
Obama'dan Trump'a: Amerikalılar kabadayıları izlemez
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Illinois Üniversitesinde yaptığı “Demokrasimizin Durumu” programında konuşan eski ABD başkanı Barack Obama, Beyaz Saray ’dan ayrıldıktan daha sonra geçirdiği gürültüsüz dönem için “8 takvim Beyaz Saray dönemden sonradan eğer evliliğimizin devam etmesini istiyorsam birazcık Michelle ’e süre ayırmalıydım” demesi gülüşmelere niçin oldu.

“KENARDA DURANLAR İÇİN NETICE FAZLA KÖTÜ OLACAK”

Obama ayrıca bir ABD geleneği olarak eski başkanların sessizce politik sahneden çekildiğini ve kendisinin de bunu yerine getirmek istediğini söyledi.

Ancak geri dönmek zorunda kaldığını belirten Obama, “Bugün buradayım çünkü bu dönem tarihimizdeki en manâlı dönemlerden biri. Her ABD vatandaşı kim olduğumuzu ve ne için durduğumuzu belirlemeli” dedi. Risklerin fazla yüksek olduğunu ifade eden Obama, “Kenarda duranlar için sonuçlar fazla fena olacaktır” dedi.

“TRUMP BİR BELIRTI”

ABD Başkanı Donald Trump ’ın politikalarına temelden aleyhinde olduğunu tanıdık Obama, ABD ’de demokrasine karşısında olan korkunun Trump ile başlamadığını ifade ederek, “O bir semptom, sebep yok. Politikacıların senelerdir oluşturdukları küskünlüğün, geçmişte kalan öfkenin vee korkunun bir göstergesi” dedi.

Obama keza Amerika ’nın ideallere her yaklaştığında değişimden korkan ya da ülkenin ayrışmasından fayda sağlayan kişiler kadar sekteye uğratılmaya çalıştığını anlatarak “Gelecek dönemde bunlardan biri” diye konuştu.

“TRUMP ’IN YAPTIKLARI ADI YOK”

Trump ’ın yönetimi sırasında yaşananları olağandışı olarak nitelendiren Obama, en son ABD ’de ismi açıklamayan bir beyaz Saray çalışanın Trump ’ı durdurmaya çalıştıklarını açıklayan yazıya da değinerek, “Bu adi değil. Bu olması gereken denetleme mekanizması değil” diyerek sıra dışı zamanların yaşandığını belirtti.

“Lakin iyi haberlerim var” diyen Obama, iki ay içerisinde seçimlerin olduğunu hatırlattı. Kötü politikaları durdurmanın tek bir yolu olduğunu söylen Obama, “O da sizsiniz. Siz ve oylarınız” dedi. İnsanların ayrı görüşleri olduğunu bunun alişilagelmiş olduğunu söyleyerek kendisinin bir Halkçı olduğunu söyledi.

Obama'dan Trump'a: Amerikalılar kabadayıları izlemez

“AMERİKALILAR, KABADAYILARA KARŞI DURUR”

Obama seçimlere yaklaşırken Cumhuriyetçilerin idareli galibiyet olarak sunduğu işsizlik rakamlarının, 2015 ve 2016 yılında aynı olduğunu ve kendisinin döneminde yapılanların Trump ’a karşın bu sonuçları ortaya koyduğunu belirtti. Trump ’ın bir kabadayı gibi davrandığını söyleyerek Amerikalıları karşı çıkmaya çağıran Obama Trump ’ın FBI ve Adalet bakanlığına aralıksız saldırdığına değinerek, “Biz Amerikalılar kabadayılara karşısında dururuz. Onları izlemeyiz” dedi.

Bütün Amerikalıları “Amerika için en iyi olanı düşünerek” oy kullanmaya çağıran eski Başkan Obama “oturup bir kurtarıcı bekleyemezsiniz. Çok Iyi bir adayınız yok diye kenarda duramazsınız. Bu bir rock konseri değil. Bir peygambere ihtiyacımız değil. Bütün ihtiyacımız doğru, fazla çalışan, Amerika ’yı düşünen kişiler. Demokrasimiz için en büyük korkutma Kayıtsızlık” dedi.

Her yeni tür Amerikalının Amerika ’yı bir adım ileri taşıdığını söyleyen Obama, bunu oturup bir şeyler olmasını bekleyerek yapmadıklarını dile getirdi.

Obama konuşmasını “Değişim gerçekleşir, ümit gerçekleşir. Adillik, adalet, denklik ve fırsatlar bizim neslimizin mirası olabilir” diyerek tamamladı.