Muş’ta Güneş Panelleri Doğru Elektrik Üreten Mektep, 4 Yılda 240 Bin Lira Kazandı

Muş'ta Güneş Panelleri Doğru Elektrik Üreten Mektep, 4 Yılda 240 Bin Lira Kazandı
Muş'ta Güneş Panelleri Doğru Elektrik Üreten Mektep, 4 Yılda 240 Bin Lira Kazandı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 4 sene önce okulun çatısına kurulan 60 kilovatlık güneş panelleri baştan sona 240 bin lira tasarruf elde etti.

ENERJİ PANELLERİYLE YILDA 60 BİN LİRA TASARRUF ELDE EDİLDİ

Okulun elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden üretmeyi planlayan okul idaresi, 4 yıl önce “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanılması Programı” kapsamında proje hazırlayarak Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) sundu.

Projenin kabul edilmesiyle çatıya kurulan 260 güneş paneli ve rüzgar gülü doğruca aylık 10 bin lira olan elektrik faturası 5 bin liraya düşürüldü. Bu Vesile Ile öğrencilerin kullandığı sanayi makinelerinin elektrik ihtiyacının yarısı karşılanmış oldu.

DAKA desteğiyle 145 bin liraya kurdukları güneş enerjisi sistemiyle yılda 60 bin lira tasarruf eden okul 4 yılda 240 bin lira kar sağladı.

“25 YIL HER TARAFINDA ELEKTRİKTEN FAYDALANACAĞIZ”

Mektep Müdürü Ekrem Erliğ, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanılması Programı” zarfında 2012 yılında DAKA’ya sundukları projenin 2013 yılında kabul edildiğini hatırlattı.

Okul çatısına 2014 yılında 60 kilovatlık güneş enerjisi sistemini kurduklarını açıklayan Erliğ, şöyle dedi:

“Bu kapsamda öğrencilerin eğitimi için atölyelerimizde 2 laboratuvar kurduk. Okulumuzun enerji ihtiyacından arta kalan artı üretim varsa VEDAŞ ile mahsuplaşarak bu ücret okulumuzun açılan bir hesabına aktarılmaktadır. Projemizde ilk önce bölgemizde bir farkındalık oluşturup, öğrenci eğitimlerini ön plana çıkardık. Projeyi hayata geçirdikten sonradan Türkiye’nin her yerinden her gün okul müdürleri arayarak hem tebrik ediyor keza de böyle bir projeyi gerçekleştirmek istediklerini söylüyorlar.”

Okul bünyesinde 6 atölyenin bulunduğunu kaydeden Erliğ, şöyle devam etti:

“Projeyi hayata geçirmeden önce aylık 10 bin lira elektrik faturası ödüyorduk. Proje gerçekleştikten daha sonra elektrik faturamız 5 bin liraya düştü. Böylelikle yıllık 60 bin lira kara geçtik. 4 sene boyunca okulumuz bu projeden 240 bin lira kar etti. DAKA destekli projemizin maliyeti 145 bin liradır. 25 yıl her tarafinda bu elektrikten faydalanacağız.”

“BUNU YERINE GETIRMEK HAYAL GİBİ GELİYORDU”

“Erasmus projesi kapsamında 2005 yılında İsveç’e gittim, orada güneş enerji panellerini görür görmez bizim bölgemizde kurulması düş gibi geliyordu. 8 yıl daha sonra kendi okulumuza kurduk.” diyen Erliğ, şunları kaydetti:

“Yenilenebilir enerji ile ilgili amacım farkındalık meydana getirmek. Biz bunu kurduktan sonradan Doğu ve Güneydoğu’da özel firmalar da artık bu işe el attılar. Bundan Böyle bunun ticaretini yapmaya başladılar. Vatandaşlar, projenin nasıl yapıldığını öğrenmek, bizden bilgi alarak kendileri de böyle bir sistem kurarak devlete elektrik satış istiyorlar. Hem özel sektörün keza de okulların bu konuda fazla talepleri var. Mesleki eğitim zarfında okulumuz her yıl en az 1 veya 2 projeyle öğrenci ve öğretmenlerimizi yurt dışarıda eğitime ve staja göndermektedir.”