Müsaadenizle azıcık rock ’n roll

Müsaadenizle azıcık rock ’n roll
Müsaadenizle azıcık rock ’n roll
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aybüke SENGİR / email protected

8 Ocak 1935 tarihinde dünyaya gelen ABD ’li şarkıcı, müzisyen hatta aktördü Elvis Presley. Dünya çapında Rock ’n Roll ’un kralı olarak biliniyor kendisi. Siyahımsı ve beyaz ses tonlarını rahatlıkla kullanabildiği efsane bir sese sahipti. 16 Ağustos 1977, sadece 42 yaşındayken hayata gözlerini yumduğunda, milyonlarca insanın gönlüne şimdiden taht kurmuştu. Elvis Presley ’in bilinmeyenlerinden bahsedeceğim azıcık, oldukça cazibeli bir hayatı var dünyaca meşhur rockçının…

İKİZ KARDEŞİ VARDI

Doğumundan yalnızca 6 saat daha sonra Elvis ’in ikizi Jessie Garon ölmüştü. İkizi ölen çocuğun, ölen kardeşinin de gücünü aldığına inanan annesi, Elvis doğduğu vakit anlamıştı enerjik biri olacağını.

Müsaadenizle biraz rock ’n roll

ILK SOLİSTLİK DENEYİMİ KİLİSİDE

Kilisede solistlik yaptıktan daha sonra 10 yaşına geldiğinde Mississippi Alabama ’da bir radyo istasyonunun düzenlediği genç yetenekler yarışmasına katılmıştı Presley. Herkesi kendine hayran bırakan bu ufaklık yarışmada seslendirdiği “Old Shep” adlı parçayla ikinci oldu ve beş dolar para ödülü kazandı. Bu onun birincil profesyonel işiydi, düşensenize beş dolardan nerelere…

Müsaadenizle biraz rock ’n roll

BABASI HAPİSHANEDE YATTI

Elvis ’in çiftlik sahibi babası Vernon, sadece 8 dolarlık bir borcu ödeyemediği için hapis yatmıştı. 11 yaşına geldiğinde doğum gününde ailesinin ona bir bisiklet almasını istiyordu. Babası bisiklet almaya parası yetmeyince Elvis ’e bir gitar aldı. Hayatını tam anlamıyla değiştiren şey de bu gitardı.

Müsaadenizle biraz rock ’n roll

ELVİS ASLINDA SARIŞINDI!

Sıkı bir Roy Orbison hayranı olan Elvis Presley aslında sarışındı lakin adama olan hayranlığı yüzünden ömrü boyunca ona benzemek için saçlarını daima siyaha boyattı. Ailesine destek edebilmek için kamyon şöförlüğü yaptığı sıralarda da onlardan bir stil kapmıştı. Bugün imajıyla bütünleşen o ünlü favorilerini, diğer kamyonculardan görüp özenerek uzattı.

Müsaadenizle biraz rock ’n roll

15 ŞARKISINDA MAVİ KELİMESİ GEÇİYOR

Elvis ’in tam 15 şarkısında mavi kelimesi geçiyor. Bunlardan bazıları; Blue Suede Shoes, Blue Christmas, Blue Eyes Crying in the Rain, Blue Hawaii, Blue Moon of Kentucky, Blue Moon, Blue River.

Yakın bir arkadaşının anlattığına tarafından lise mezuniyet balosunda dans etmeyi hiç beceremediğinden masadan kalkmamış ve eğlenceye dahil olamayarak evine dönmüş. Masada kös kös otururken ayağında bir çift mavi süet ayakkabısı varmış. Sözleri ve müziği Carl Perkins ’e ait olan ve Elvis Presley ’nin seslendirdiği ünlü Blue Suede Shoes şarkısı hoş bir rastlantı olsa lüzum!

Müsaadenizle biraz rock ’n roll

“HAYRANLARIM BENİ ÖLDÜRECEK PARANOYASI”

Bir gün konser öncesi aldığı korkutma yüzünden, uzun vakit sahneye özel korumalar ve üstünde silahla çıktı. Konserlerinde herhangi bir durum yaşanmayınca korumaların kalmasına ama bundan böyle tabanca taşımasına lüzum olmadığına karar verildi. Bu paranoyasından vazgeçmeye hiç niyeti yoktu; ayrıca sahnede hem de sahne dışında silahla geziyordu. Hayranlarının onu öldürmek istediğine dair paranoyak düşüncelere kapılmıştı. Mike Stone adında genç bir karate hocasından dersler almaya başladı. Hatta paranoyaları böylece büyüdü ama hayatının aşkı olan eşi Priscilla onu terk etti. Priscilla ise daha ardından Mike Stone ile aşk yaşamaya başladı.

Müsaadenizle biraz rock ’n roll

ANNESİNE TUTKUYLA BAĞLIYDI

Müzik kayıtlarını başlangıçta annesine okuyan Elvis Presley, annesine tutkuyla yan biriydi. Aslında Elvis ’in uyuşturucuya başlamasının nedeni annesine beslediği büyük sevgiydi. Onun genç yaşta ölmesinden sonradan depresyona girmiş, aralıksız hap almaya başlamıştı. Annesinin ölümüne ve gerisinde onu terk eden karısının arkasında yalnızlığa tahammül edemedi. 42 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Müsaadenizle biraz rock ’n roll

Dünya müzik tarihinin en önemli isminin ölümünün 41. Sene dönümü bugün, onu saygıyla anarken müsaadenizle birazcık rock ’n roll!

Müsaadenizle biraz rock ’n roll

(Karısı Priscilla Presley)