MHP’nin bağışlama teklifi hazırlanmış

MHP'nin bağışlama teklifi hazırlanmış
MHP'nin bağışlama teklifi hazırlanmış
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin genel çerçevesini çizdiği teklif üzerinde, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız başkanlığındaki partinin hukukçularından oluşan heyet, teklifin taslağını tamamladı.

Teklife ilişkin çalışmalarda toplumsal mutabakatı önceleyen heyet, bu çerçevede Cumhuriyet tarihi baştan başa meydana çıkan afları keza içerik ayrıca şekil hem de sonuçları yönünden detaylı inceledi.

Toplam 8 maddeden oluşacak teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve bayan cinayetleri mahkumları kapsam haricen tutuldu. MHP, teklifi yeni yasama dönemi başladığında TBMM’ye sunmayı planlıyor.

ÇIKAN 52 AFFETME DETAYLI OLARAK İNCELENDİ

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının kader mahkumlarını topluma kazandırmak olduğunu, kroki üstünde çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Bahçeli’nin mayıs ayında genel çerçevesini çizdiği bağişlama teklifiyle ilgili araştırmalar doğrultusunda Cumhuriyet tarihi boyunca çıkan 52 affı incelediklerini belirten Yıldız, “Bu 52 affın şekil ve içeriğini inceledim. Heyet olarak bu af ve suç oluşturan indirimlerini toplumda bıraktığı olumlu ve olumsuz sonuçlarıyla beraber inceledik. Hatta öyle aflar var fakat Erzincan depreminden sonra depremde yararlılık belirten mahkumlara bile af çıkarılmış.” ifadesini kullandı.

Yıldız, 1991 yılında çıkarılan af ile kamuoyunda “Rahşan affı” olarak aşina ve 1999’da çıkarılan affı anımsattı.

“TOPLUMDA BİR MUTABAKAT OLUŞMALI”

Türkiye’de genel affın şartlarının bulunmadığına değinen Yıldız, şöyle devam etti: “Hazırladığımız teklif taslağının içerisinde cinayet indirimi de var, affetme da var, askıya alma de var. Şüphesiz tutsak ve hükümlünün ailelerini düşünürken, suçtan hasar görenleri, mağdurları korumak zorundayız. Bu konuda toplumda bir mutabakat oluşmalı. Bizim suçu iş edinmiş insanları affetmek gibi bir amacımız değil. ‘Kader mahkumu’, adı üstünde.”

Yıldız, MHP’nin parlamentodaki çoğunluğunun teklifi çıkarmaya tatmin edici olmadığını, mutlaka parlamentoda öteki partilerden destek görmesi gerektiğini kaydetti.