MHP’nin Af Taslağı Hazırlanmış, Meclis’e Sunulacak

MHP'nin Af Taslağı Hazırlanmış, Meclis'e Sunulacak
MHP'nin Af Taslağı Hazırlanmış, Meclis'e Sunulacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP’nin, seçim vaatleri aralarında yer alan ve “felek mahkumları”nın affını öngören kanun teklifi hazırlıklarında sona gelindi. Taslak halindeki önerge 8 maddeden oluşurken, affın elbette FETÖ, PKK ve öteki terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumlarını kapsamayacağı bildirildi.

KROKI TAMAMLANDI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin genel çerçevesini çizdiği öneri üstünde, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız başkanlığındaki partinin hukukçularından oluşan heyet, teklifin taslağını tamamladı. Teklife ilişkin çalışmalarda toplumsal mutabakatı önceleyen heyet, bu çerçevede Cumhuriyet tarihi baştan başa meydana çıkan afları ayrıca içerik ayrıca şekil keza de sonuçları yönünden ayrıntılı inceledi.

YENİ DÖNEMDE TBMM’YE SUNULMASI PLANLANILIYOR

Toplam 8 maddeden oluşacak teklifte, FETÖ, PKK ve öteki terör örgütleri ile çocuk istismarı ve bayan cinayetleri mahkumları kapsam dışarıya tutuldu. MHP, teklifi yeni yasama dönemi başladığında TBMM’ye sunmayı planlıyor.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Yıldız, açıklamada, amaçlarının felek mahkumlarını topluma kazandırmak olduğunu, taslak üstünde çalışmaların devam edeceğini söyledi.

“BÖYLECE AFLAR VAR FAKAT”

Bahçeli’nin mayıs ayında genel çerçevesini çizdiği affetme teklifiyle ilgili incelemeler doğrultusunda Cumhuriyet tarihi boyunca meydana çıkan 52 affı incelediklerini gösteren Yıldız, “Bu 52 affın şekil ve içeriğini inceledim. Heyet olarak bu af ve canice indirimlerini toplumda bıraktığı olumlu ve negatif sonuçlarıyla beraber inceledik. Hatta pek aflar var ama Erzincan depreminden daha sonra depremde yararlılık gösteren mahkumlara bile af çıkarılmış.” ifadesini kullandı. Yıldız, 1991 yılında çıkarılan bağışlama ile kamuoyunda “Rahşan affı” olarak tanıdık ve 1999’da çıkarılan affı anımsattı.

“MAĞDURLARI GÖZETMEK ZORUNDAYIZ”

Türkiye’de genel affın şartlarının bulunmadığına değinen Yıldız, şöyle devam etti; “Hazırladığımız önerge taslağının içerisinde cinayet indirimi de var, bağışlama da var, erteleme de var. Kuşkusuz tutuklu ve hükümlünün ailelerini düşünürken, suçtan hasar görenleri, mağdurları gözetmek zorundayız. Bu konuda toplumda bir mutabakat oluşmalı. Bizim suçu meslek edinmiş insanları affetmek gibi bir amacımız değil. ‘Kader mahkumu’, adı üzerinde.”

REŞITLIK TATMIN EDICI DEĞIL

Yıldız, MHP’nin parlamentodaki çoğunluğunun teklifi çıkarmaya yeterli olmadığını, mutlaka parlamentoda öteki partilerden destek görmesi gerektiğini kaydetti.