MHK’nın Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya kararı

MHK'nın Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya kararı
MHK'nın Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya kararı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Hakem Kurulu (MHK), Galatasaray-Atiker Konyaspor maçında yaşanan tartışmalı penaltı pozisyonuyla ilgili kararlarını açıkladı. Yusuf Namoğlu başkanlığında toplanan Merkez Hakem Kurulu, FIFA hakemleri Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya’ya VAR sistemi performansları tatmin edici bulunmadığından nedeniyle ikinci bir değerlendirmeye değin yarışma hakemliği ile VAR görevleri verilmemesini kararlaştırdı. Bilindiği gibi Süper Lig’in 13’üncü haftasında oynanan Galatasaray ile Atiker Konyaspor karşılaşması 1-1 yeniden, Konyaspor’un lehine verilen penaltı kararı ise büyük tepki toplamıştı. Misafir takıma 1 puanı getiren 87’nci dakikadaki penaltı pozisyonunu inceleyip, orta hakem Hüseyin Göçek ile Video Tezgâhtar Hakem (VAR) Halis Özkahya arasındaki konuşmaları dinleyen Merkez Hakem Kurulu (MHK) yönetimi, bugün yaptığı toplantıyla da kararını açıkladı. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır.)

MHK’nin almış olduğu kararla ilgili açıklaması şöyle:

“Süper Ligimizin 13 haftasına ait müsabakalar, bilhassa Galatasaray – Konyaspor karşılaşmasının hakemleri ile Video Muavin Hakemliği ( VAR ) görevini yürüten hakemlerimizin performansları, Merkez Hakem Kurulumuz göre bütün detayları ile değerlendirilmiştir.

Kurulumuz, uygulamaya başladığı tarihten itibaren UEFA’nın takdirini şampiyon, Türkiye Futbol Federasyonumuzun büyük katkılarıyla hakemliğin ve futbolun gelişimine yarar sağlayacağına inandığımız VAR sisteminin, dinç gelişmesini engelleyici olumsuzluklara aleyhinde her türlü tedbiri almakta kararlıdır.

Hakemlerin sahadaki fazla kritik bariz hatalarını çözmekle yükümlü sistemin, VAR Protokolü kuralları dikkate alınmaksızın uygulanması ve bunun alışkanlığa dönüşme endişesi de kabul edilemez.

Bu bağlamda kurulumuz, laf konusu müsabakada karar ile uygulama sorumluğu olan FIFA hakemlerimizden Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya’ya VAR sistemi performansları yeterli bulunmadığından ikinci bir değerlendirmeye kadar müsabaka hakemliği ile VAR görevleri verilmemesini uygun bulmuştur.

Ayrıca, diğer profesyonel lig müsabakalarının lüzum manzara ve gerekse gözlemci raporlarının incelenmesi sonucunda kurulumuz, siyah-beyaz kusur zarfında değerlendirdiği hakemlerin de farklı alanlara yönlendirilmiş periyotlarda dinlendirilmesine karar vermiştir.”