Metropolis’te yeni kazı dönemi başladı

Metropolis'te yeni kazı dönemi başladı
Metropolis'te yeni kazı dönemi başladı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in Torbalı ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün iş birliğiyle Metropolis Antik Kenti’nde 2018 yılı kazı çalışmalarına başlandı.

2017 yılının Aralık ayında sonlandırılan çalışmaların devamı olacak kazılarda kente ve o vakit yaşamış insanlara dair yeni bulguların elde edilmesine çalışılacak.

MANÂLI BULGULAR ELDE EDİLDİ

Geçen kazı döneminde antik kentteki araştırmalarda, o döneme ışık tutan önemli bulgular ortaya çıktı.

Şimdiye kadar her zaman tek şahsiyet mezarların bulunduğu Metropolis’te, ilk önce antik dönemin manâli kabir yapılarından biri sanılan ve M.S. 1’inci yüzyıla tarihlendirilen tonozlu oda mezarlara rastlandı.

Metropolis'te yeni kazı dönemi başladı

ÖLÜM TÖRENLERİ

Oda mezarlarında aile, akraba ve dostlarının, ölünün arkasından gerçekleştirdiği ritüel olduğuna işaret eden kandil, bronz ayna, kaşık, sırça ve seramik gözyaşı şişesi gibi kabir hediyeleri bulundu.

Anıt mezarlarda en fazla rastlanan obje ise ölünün yolunu aydınlatması nedeniyle konulduğu düşünülen kandiller oldu. Kazı çalışmalarında, ayrıca kentteki sosyal yaşama ve ölü gömme adetlerine ışık tutan buluntulara da rastlandı.

Metropolis'te yeni kazı dönemi başladı

TİCARİ HAYATA DAİR KAYITLAR

Bunun yanı sıra yüzey araştırmalarıyla da Metropolis’in ticari hayatına dair kayda değer yapılar tescil altına alındı. Şimdiye kadar 11 binin üzerinde tarihi eserin gün yüzüne çıkarıldığı, ören yeri statüsü şampiyon antik kenti son iki yılda binlerce yerli ve tanıdık olmayan turist ziyaret etti.

Metropolis'te yeni kazı dönemi başladı