Metabolik sendrom Türkiye’de gitgide artarak yükseliyor

Metabolik sendrom Türkiye'de gitgide artarak yükseliyor
Metabolik sendrom Türkiye'de gitgide artarak yükseliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çağdaş çağın hastalığı olarak açıklama edilen metabolik sendromun görülme sıklığının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ’de de yükselme gösterdiği bildirildi. 20. yüzyılın başlarında adından bile söz edilmeyen metabolik sendromun her geçen gün daha pozitif sayıda insanı etkileyerek ciddi bir sorun olarak öne çıktığı dile getirildi.

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ ETKİLENİYOR

Türkiye ’de her üç kişiden birinin etkilendiği metabolik sendromu konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, “Metabolik sendrom salgın bir şekilde dalga dalga dünyada yayılıyor. Çünkü sendrom gerçekte endüstrileşme ile ortaya meydana çıkan bir modern yaşam hastalığı. Dünya küreselleştikçe, insanların yaşam biçimleri de bu küreselleşme süreci içinde birbirine benzeyerek, benzer hastalığın bitmiş görülmesine niçin oluyor” diyor.

BİRÇOĞUMUZDA VAR

Metabolik sendromun, başlıca işe geç kalma kaygısıyla kahvaltı yapmadan yola çıkan, trafikte uzunca bir süre geçirip tüm gün bilgisayar karşısında hareketsizce işini yapan, öğle yemeğini çarçabuk ve karbonhidrattan zengin bir yemekle geçiştirip, akşam evde yemeklere saldırgan ve televizyon karşısında uyuklayan insanların hastalığı olduğu ifade edildi.

BEL BÖLGESİNDEKİ YAĞLANMA SENDROM BELİRTİSİ

Metabolik sendromdan en çok masa başında oturan, yoğun gerginlik aşağı çalışan, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan ve baştan savma beslenen şahısların etkilendiğini dile getiren uzmanlar, “Kişi bel çevresindeki artışı genellikle hastalık olarak dikkate almaz. Hâlbuki bu artma metabolik sendromun en kayda değer işaretidir ve bu durum göbek olarak fark edilir. Zamanla kandaki yağ oranında ve kolesterolde artma gözlenir. Kişinin tansiyonlarını ölçüldüğünde bir artışın olduğunu fark edilir. Raslantı yaptırdığı kan tahlilinde, açlık kan şekeri değerleri normalin üstünde çıkar. Bu belirtiler metabolik sendromun başladığını dikkat çekici eder” bilgilerini paylaşıyor.

KALP VE ŞEKER HASTALIĞINA NIÇIN OLUYOR

Günümüzde sık rastlanan bir sorunu ifade etmek için kullanılan metabolik sendromun ileri yaştaki bir insanın kalp hastalığına ya da şeker hastalığına veya her ikisine ansızın yakalanma olasılığını arttıran bir sendrom olarak tanımlanabileceği vurgulandı. Metabolik sendromun, damar sertliğini tetiklediği, böbrek ve yürek hastalıklarını ortaya çıkardığı kaydedildi. Uzmanlar, “Kan yağlarındaki doruk sebebiyle kötü huylu kolesterol miktarı artıyor, iyi kalpli kolesterol miktarı düşüyor ve damar sertliği oluşuyor. Damar sertliği sonucu yüksek kan basıncı, koroner yürek hastalığı, böbrekler ve kalbe dışarı giden damarlarda daralma meydana geliyor. Obezite ve inme meydana geliyor” ifadelerine yer veriyor.

HAYAT TARZINI DÜZENE SOKUN

4 yetişkinden birinde metabolik sendrom olduğu, farkına varılmadığı taktirde bu sendromun sigaradan sonradan yürek ve damar hastalıklarının ikinci büyük sebebi olacağını ifade eden uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor:

“Başlıca sorun, yaşam tarzlarının ve yeme şekillerinin bunlara emrindeki olarak da hastalıkların küreselleşmeye başlamasıdır. Metabolik sendromdan korunmak için ilk olarak yaşam tarzı düzene sokulmalıdır. Daha fazla egzersiz yapılmalıdır. Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, eksik kalori almaya uyarı edilmelidir. Stresli ortamlardan uzakta durmaya çaba gösterilmelidir.”