Merkez Bankasından Dövize Bir Hücum Daha: SWAP Piyasası Açıldı

Merkez Bankasından Dövize Bir Hücum Daha: SWAP Piyasası Açıldı
Merkez Bankasından Dövize Bir Hücum Daha: SWAP Piyasası Açıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası dövizdeki hareketlilik sonrası bir hamlede daha bulundu. Merkez Bankası, TL ve döviz likidite yönetimindeki etkinliğin artırılması nedeniyle TCMB bünyesinde döviz karşılığı TL SWAP piyasasının açılmasına karar verdi.

MERKEZ’DEN YAPILAN AÇIKLAMA

Bankadan yapılan yorumlama şöyle:

Türk lirası ve döviz likidite yönetimindeki etkinliğin artırılması nedeniyle Merkez Bankası bünyesinde döviz karşılığı Türk lirası swap piyasasının açılmasına karar verilmiştir.

İşlemler, Döviz ve Efektif Piyasalarında operasyon yapmaya yetkili bankalarla limitleri kapsamında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

SWAP NEDİR?

SWAP , “takas etmek, değiş tokuş etmek, değiştirmek” anlamlarına kazanç. SWAP , iki tarafın kayıtlı bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe ast olan bambaşka faiz ödemelerini ya da döviz cinsini müşterek olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir. SWAP işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya meydana çıkan riski en üye indirmek amaçlanmaktadır.

SWAP ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İki tarafın belirtilen bir süre dilimi içinde bambaşka faiz ödemelerini veya öbür para birimlerini müşterek olarak değiştirdikleri değiş tokuş sözleşmesine SWAP sözleşmesi denir. SWAP piyasasında genelde döviz SWAP’ları ile faize dayalı SWAP sözleşmeleri operasyon görüyor.

Faiz SWAP’ında , biri sabit faizle, diğeri sıvı faizle borçlanan iki taraf faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirirler, ancak sermaye hiçbir şekilde el değiştirmez.

Çapraz döviz SWAP’ı , iki farklı para birimindeki kur riski emin bir süre bertaraf edilerek, faizi yüksek olan para biriminin faiz getirisinden kullanma namına yapılan işlemdir. Bu Nedenle kur riski taşımadan, yüksek getiriye sahip diğer kur birimine geçilir.