Mahkemeden Emsal Karar! Yer Seçimi Yapan Yolcunun, Koltuğunu Değiştiren Hava Yolu Şirketine Ceza

Mahkemeden Emsal Karar! Yer Seçimi Yapan Yolcunun, Koltuğunu Değiştiren Hava Yolu Şirketine Ceza
Mahkemeden Emsal Karar! Yer Seçimi Yapan Yolcunun, Koltuğunu Değiştiren Hava Yolu Şirketine Ceza
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Iddiaya Göre, B.K. isimli yolcu 2017 yılında bir hava yolu şirketinin Gaziantep-İstanbul seferinden uçak bileti aldı. Gezgin oturacağı koltuğu online check-in yaparak 14A olarak seçti. Uçuş günü hava alanına dışarı giden B.K. biletini aldığı sırada koltuk numarasının XXX olduğunu gördü. Uçağa binen B.K. hostesler tarafından önce seçtiği 14A numaralı koltuğa oturtuldu daha sonra koltuktan kaldırıldı. B.K. ayakta koltuğuna oturmayı beklerken uçaktaki bir diğer gezgin kadar azarlandı. Uçuş personeli kadar 5C numaralı koltuğa oturtulan B.K. uçuştan sonradan hava yolu şirketine dava açtı.

MAHKEME 3 BİN LİRALIK TAZMİNATA HÜKÜMLÜ ETTİ

Yalova 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada B.K., 124 lira 99 kuruş uçak bileti maliyeti ve uçuşta yaşadığı sıkıntıları açıklama yapmak için alıcı hizmetleri ile görüşürken harcamış olduğu 11 lira 71 kuruş irtibat ücreti ile ilgili bedensel tazminat isterken koridorda beklediği esnada başka bir yolcu kadar azarlandığı ve bu yüzden onurun kırıldığı gerekçesi ile de 3 bin liralık manevi tazminat başvurusunda bulundu.

Dava dosyasını inceleyen duruşma heyeti B.K.’nin yolculuğunu tamamlaması nedeniyle herhangi bir zarara uğramadığını bu sebeple uçak bileti talebinin reddedilmesine, irtibat ücretinin havayolu göre karşılanması gerektiğini göz önüne alarak 11 lira 71 kuruşluk somut ve yolcunun diğer bir gezgin tarafından azarlanmasının küçültücü olduğuna kanaat getirerek 3 bin liralık manevi tazminat talebinin kabulüne karar verdi.

ÜSTTEKI MAHKEME DE TAZMİNAT DEDİ

Davalı verilen karara itiraz ederek dosyayı üst mahkemeye taşıdı. İstanbul Alan Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi, yolcunun check-in yaparak 14A olarak seçtiği koltuğun değiştirilmesi nedeniyle yaşadığı mağduriyeti ve onurunun kırılmasını göz önünde bulundurup, hava yolu şirketinin yolcuya tazminat ödemesine hükmetti.

Konuyla ilgili iletişime geçtiğimiz davacı avukatı Naif Hayret,”Müvekkilimin haklı davasını kazanmasını sağladığım için çok mutluyum. Basit bir yargı ve alacak mücadelesi olmaktan öte vicdanı rahatlatan bu kararın aynı dosyalarda da olumlu açıdan kullanılmasını temenni ederim” dedi.