Kurumuş kayısı ağaçlarından zurna yapıyor

Kurumuş kayısı ağaçlarından zurna yapıyor
Kurumuş kayısı ağaçlarından zurna yapıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ürettiği zurnaların sesi 52 yıldır Türkiye’nin dört bir yanında yankılanan Gaziantepli sanatkâr Mesut Uz, fiziki kaygılar sebebiyle mesleğini gelecek kuşaklara aktaramamanın üzüntüsünü yaşıyor.

Irk oyunlarının, düğünlerin davulla birlikte vazgeçilmezi olan zurna, halen en eğlenceli günlerde birincil akla gelen çalgı olmasına rağmen üretimini yapan birey sayısı her geçen gün azalıyor.

BÜYÜK ISTEK GÖRÜYOR

Gaziantep’te takriben 52 yıldır mesleğini birincil günkü aşkla sürdüren zurna ustası 62 yaşındaki Mesut Uz ürettiği enstrümanları Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor.

Kurumuş kayısı ağaçlarına adeta her yerde can vererek enstrümana dönüştüren Uz’un ürettiği zurnalar, rağbet görüyor. Mesleğini geleceğe taşıyacak çırak bulamamaktan sızlanan Mesut Uz, bu sanatın son ustalarla birlikte kaybolmasından endişeleniyor.

YOĞUN MESAİ

Mesut Uz’un yaptığı zurnalar, ortalama 800 liraya alıcı buluyor. Mesut Uz, temin ettiği kayısı ağaçlarını kuruttuktan sonradan ilk aşamada tornada içlerini boşaltıyor.

sonradan tığla akort deliklerini açan deneyimli ressam, boyama işlemini de gerçekleştirmesinin gerisinde enstrümanın düzgün çalıp çalmadığına denetleme ediyor.

Bu sırada akortun akıcı olması için zurnanın içi de temizleniyor. Test aşamasında herhangi bir soruna rastlanmayan zurna, satışa hazırlanmış ayla geliyor.

Kurumuş kayısı ağaçlarından zurna yapıyor

ARTIST SAYISI DEĞIL DEENCEK DEĞIN AZ

Yaptığı zurnaların sesinin Türkiye’nin dört bir yanında yankılandığını aktaran Mesut Uz, “Türkiye genelindeki zurna sanatkâr sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Yaptığım araştırmaya göre benimle birlikte İstanbul’da 2, Alanya ve Tokat’ta mesleği sürdüren birer sanatkâr kalmış.” dedi.

Kurumuş kayısı ağaçlarından zurna yapıyor