Kurban Bayramı tatilinde 2,5 milyar lira kazanıldı

Kurban Bayramı tatilinde 2,5 milyar lira kazanıldı
Kurban Bayramı tatilinde 2,5 milyar lira kazanıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye tarihinin en hareketli Kurban Bayramı’nda özellikle Ege ve Akdeniz sahillerinde yüksek doluluk oranlarına ulaşıldı. Antalya ve ilçeleri, Muğla, Fethiye ve Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Çeşme’den Ayvalık’a bayram öncesi turizmciler çok yoğun bir taleple karşısında karşıya kalınca ‘Yerimiz kalmadı, gelmeyin’ uyarılarında bulundu. Havalimanları ve otogarların dolduğu uçak ve otobüslerde yer bulunamayan bayram sebebiyle binlerce birey de özel araçlarıyla Ege ve Akdeniz sahilleri ilk önce almak üzere tatil beldelerine akın etti.

DÖVİZDEKİ ARTIŞ YURT İÇİ TATİLE YÖNLENDİRDİ

Kurban Bayramı’ndaki hareketliliği değerlendiren Türkiye Gezi Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bayramda yalnızca iç turizm açısından bakıldığında seyahat eden birey sayısının 2 milyon civarında olduğunu ve yaklaşık 2,5 milyar TL’lik de bir ekonomi oluştuğunu tahmin ettiklerini söyledi. Otellere olan yoğun ilginin yanı sıra akraba ziyaretlerinin de manâlı bir rakama ulaştığını gösteren Firuz Bağlıkaya, dövizin son dönemlerdeki artışı sebebiyle yurt dışına gidecek çoğu kişinin de yurt içinde tatili tercih ettiğini kaydetti.

“ÜLKE EKONOMİSİNDE CIDDI HAREKETLİLİK YAŞANDI”

Bu bayram için 3- 4 avantajın bir araya geldiği ve böylece ciddi bir hareketlilik yaşandığını vurgulayan Bağlıkaya, şunları kaydetti: “Otellerin tamamı doldu. Yollar, havaalanları, otobüs garları doldu. Yani her şey turizm açısından bakıldığı vakit umulduğundan daha iyi gitti diyebilirim. Ayrıca turizmin en yüksek sezonu ağustos, zaten 40 milyon hedefiyle fazla ciddi bir doluluk yaşıyor oteller. Turist sayılarında hemen her pazarda çok önemli artışlar var, dövizden dolayı yurt dışı turlarda bir gerileme oldu. Irk yurt içi turlara döndü daha uygun fiyatlı TL diye. üstelik normal bayram ziyaretleri devreye girdi. Bayram tatili de 9 gün çok önceden açıklandı ve o da önemli bir tesir. Daha evvelden bayramdan bir gün önce açıklanırdı. Tüm bunların hepsi bir araya gelince ülke ekonomisinde önemli bir hareketlilik yaşandı. Dolayısıyla iyi bir bayram geçirdik.”

Kurban Bayramı tatilinde 2,5 milyar lira kazanıldı

“TÜRKİYE’DE DE GEZI, TATİL ALIŞKANLIĞI ARTIK YERLEŞTİ”

Daha önce hiçbir bayramda bu kadar önemli bir hareketlilik yaşanmadığına da dikkati çeken Bağlıkaya, “Eski dönemlerdeki yolculuk imkanlarıyla şimdiki imkanlar farklı. Hem havacılık sektöründeki gelişmeler, yani özel havayollarının devreye girmesi, ucuz tarifeli uçak seferlerinin artması, halk müziği bundan böyle otobüs fiyatlarına uçakla seyahat edebiliyor. Karayollarına bakıldığında belli başlı arterlerin anında tümü duble yol. Dolayısıyla ayrıca karayolu keza havayolu imkanları fazla pozitif arttı. İnsanların kazanç düzeyleri de azıcık daha öbür. Dolayısıyla bundan 10 yıl önce 9 gün bayram olsa kaç kişi gezerdi ile şimdiki aralarında önemli bir fark var. Insanlar gezi etmeye başladı, Türkiye’de de gezi, tatil alışkanlığı bundan böyle yerleşti. Erken rezervasyon sistemleri de buna çok ciddi katkıda bulundu. Dolayısıyla eskiden olanlarla şimdiyi kıyas etmemek lazım lakin eskiye tarafından şimdiki gibi bir hareketlilik hiç yaşanmadı” diye konuştu.

Kurban Bayramı tatilinde 2,5 milyar lira kazanıldı