Kral Kaya Mezarları’na ziyaretçi akını

Kral Kaya Mezarları'na ziyaretçi akını
Kral Kaya Mezarları'na ziyaretçi akını
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşilırmak ’tan takriben 100 metre yükseklikteki üstte kayalıklara oyulmuş mimarı yapısıyla dikkati çeken mezarlar, Amasya’yı turizm açısından alımlılık merkezi haline dönüştürüyor.

Milattan önce 333’ten milattan daha sonra 26’ya değin Amasya’yı başkent olarak kullanan Pontus Kralları için Harşena Dağı’nın güney eteklerine, kalker kayalara oyularak yapılan mezarlardan Yeşilırmak Vadisi boyunca irili ufaklı 21 tane olduğu biliniyor.

ÜÇLÜ KRAL MEZARI

Kaya mezarları içinde en çok dikkati, 15 metre yükseklikte, 8 metre genişlikte, 6 metre derinlikteki Büyük Kral Mezarı ile Kızlar Sarayı üstünde yer alan birbirine çok yakın oyulmuş üçlü kral mezarı çekiyor. Bir Takım dönemlerde cezaevi olarak kullanıldığı bilinen kaya mezarlara, kayalara oyulan taş merdivenlerle çıkılıyor.

UNESCO GEÇİCİ LİSTESİNE ALINDI

Amasya İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hakan Karaman, UNESCO göre 2015 yılında Dünya Miras Geçici Listesine alınan Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları’nın daimi listeye alınabilmesi için yoğun çalışmalar sürdürüldüğünü söyledi.

“BÜTÜN ŞEHİRLERDEN ZİYARETE GELENLER VAR”

Helenistik döneme ait Kral Kaya Mezarları’nı görebilmek için dünyanın çoğu yerinden ziyaretçilerin geldiğini belirten Hakan Karaman, “Yurt içinden, yurt dışından her bölgeden gelen turistlerimiz var. En çok Güney Kore, Azerbaycan, Endonezya, Malezya, Avrupa’dan Almanya, Fransa, İngiltere ve milli düzeyde de tüm şehirlerden gelen misafirlerimiz var.” diye konuştu.

Kral Kaya Mezarları'na ziyaretçi akını