Kosova ve Arnavutluk Bakanlar Kurulu Üyeleri 5. Kere Bir Araya Geldi

Kosova ve Arnavutluk Bakanlar Kurulu Üyeleri 5. Kere Bir Araya Geldi
Kosova ve Arnavutluk Bakanlar Kurulu Üyeleri 5. Kere Bir Araya Geldi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kosova ile Arnavutluk Bakanlar Kurulu üyeleri, Kosova’nın Ipekli şehrinde 5’inci defa bir araya geldi.

Kosova ve Arnavutluk Bakanlar Kurullarının karşılıklı toplantısı öncesinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Çoğu kayda değer maddenin ele alındığı toplantının açılışı, Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama kadar yapıldı. 9 anlaşmanın imzalandığı ortak Bakanlar Kurulu toplantısında, iki ülke aralarında gümrük kolaylıkları ile GSM telefonlarında iki taraflı vergilendirmenin kaldırılması konuları ağır bastı.

Kosova Başbakanı Haradinaj, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, imzalanacak 9 anlaşmanın iki ülke ekonomilerinin yakın bir gelecekte birleşmelerine tezgâhtar olacağını belirtti. Kosova ile Arnavutluk vatandaşlarının iki ülke hükümetlerinden fazla daha fazlasını beklediklerini kaydeden Haradinaj, birçok sınama karşısında ortaklaşa uğraş vermeye devam edeceklerini söyledi. Başbakan Haradinaj, Ortaklık ve Kararlılık Anlaşması’nın bir parçası olan Kosova’nın vize muafiyeti kriterlerinin tümünü yerine getirdiğini, öteki yanlamasına Kosova’nın haklarına Avrupa Birliği (AB) kurumları kadar hürmet gösterilmesini beklediklerini ifade etti.

Arnavutluk Başbakanı Rama ise, iki ülke dışişleri bakanlıklarının 2025 yılına kadar Arnavutların birleşmesi amacıyla müşterek taktik hazırlaması için Kosova Başbakanı Haradinaj’a çağrıda bulundu. Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne kabul edilmesini sonsuza dek bekleyemeyeceğini belirten Rama, Kosova’nın da vize muafiyetinin verilmesini beklemekten yorulduğunu söyledi. Başbakan Rama, 6 ay içinde iki ülke arasında gümrük vergisinin sıfırlanacağına uyarı çekerek, iki ülke ekonomilerini ileriye taşıyacaklarını vurguladı. Uluslararası hukukun sözde devlet veya güya insan durumlarını tanımadığına göze çarpan eden Rama, “Kosova’nın bağımsızlığı ve vatandaşlarının özgürlük dolaşımı konusuna AB’nin gösterdiği yaklaşımdan hayal kırıklığına uğradık” dedi.

Kosova’nın batısındaki Ipekli şehrinde 5’inci kere bir araya gelen Kosova ile Arnavutluk Bakanlar Kurallarının iki taraflı toplantısının peşinde aile fotoğrafı çekildi. Fotoğrafın esas simgesi Arnavutluk bayrağındaki kartal oldu. Kartal işareti yaparak poz veren Başbakan Haradinaj ile Rama ve iki ülke bakanları aile fotoğrafı içinde yer aldı. – PRİŞTİNE