Koramaz Vadisi UNESCO yolunda

Koramaz Vadisi UNESCO yolunda
Koramaz Vadisi UNESCO yolunda
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayseri’nin Melikgazi ilçesi sınırlarında bulunan, tarihi, kültürel ve doğal çoğu mirası bünyesinde barındıran Koramaz Vadisi’nin, Birleşik Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Aday Listesi’ne girmesi için yapılan araştırmalar sona erdi.

UNESCO İÇİN HAZIRLIKLAR YAPILDI

Büyük Kasaba merkezine takriben 12 kilometre uzaklıkta bulunan, rakımı yer yer 250 metreden bin 550 metreye dek değişen, Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü, zürafa eski kalıntı yatağı, cephane arabası yolları ve kuş cenneti Engir Gölü gibi çoğu değere ev sahipliği yapan vadinin UNESCO’ya adaylığı için, arkeologlar, mağara araştırmacıları, sanat tarihçileri ve birçok ilgili kişi kadar çalışma yapıldı.

“ÇOK HEYECANLIYIZ”

Büyükşehir ile Melikgazi Belediyesinin desteğiyle, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) koordinesinde yapılan araştırmalar belgelenerek, 15 Nisan 2019’da Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edilecek. ÇEKÜL Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, yaptığı açıklamada, “Doküman bazında bütün hazırlıklar adeta tamamlandı. Önümüzdeki yılın nisan ayını iple çekiyoruz.” dedi.

“KAPSAMLI ÇALIŞMA YAPTIK”

Gizli kalmış cennet Koramaz Vadisi’nin, UNESCO’nun zorunlu kriterlerinden çok fazlasına sahip olduğunu vurgulayan Osman Özsoy, “Vadi için ayrıntılı çalışmaları yaptık. Bu vadideki kültürel, doğal ve tarihi değerler üstünde bir egzersiz yerine getirmek istedik. Bununla ilgili yılın her döneminde dağıtılmış faaliyetlerde bulunduk. Fotoğraflarını aldık, sularına, bitki yapısına, rüzgarına, hava kalitesine baktık. bununla birlikte, ÇEKÜL Vakfı Obruk Mağara Araştırma Grubu’nun yaklaşık 4,5 yıldır sürdürdüğü yer altı envanteri çıkarılması çalışmalarına ait bilgileri kullandık. Bu çalışmalarda yıkıntıilginç değerler çıktı ve bunlar bizi heyecanlandırdı. Çalışmalarda belirli bir aşamaya geldikten sonradan bunu ilgili kişilere sunmak istedik.” diye konuştu.

Koramaz Vadisi UNESCO yolunda